zx860y484_4299107

Слави Трифонов посочи решение на спора за приемането на Северна Македония в ЕС

© Дневник

 

Отпадане на визите за влизане в САЩ за българите и незабавно приемане на страната в шенгенското пространство поиска лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в замяна на съгласието на България за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. Позицията си той отново изрази с публикация във „Фейсбук“.
„Темата за Македония, извинете – темата за Северна Македония, е важна за всички българи. Защото е част от националната ни история и най-важното – защото над 200 хиляди български воини са умрели за свободата и обединението на тази земя. Тъй като и аз съм българин и е важно за мен, ще споделя моето мнение“., така започва текста на Трифонов. В него той посочва, че многократно е посещавал страната, а дори веднъж се е натъкнал на надпис срещу българското посолство в Скопие, гласящ „Бугари, мрете!“, което предизвикало размисли у него защо македонците мразят българите.

„По чисто исторически и емоционални причини не трябва ли да е обратното? Нали стотици хиляди от вас имат български паспорти? За да вземете български паспорт, трябва да докажете българските си корени. Значи, вие, дето имате български паспорти в Македония, извинете – в Северна Македония, искате самите вие да сте мъртви. Защото сте българи. По паспорт. И по ваше желание. В учебниците ви по история пише, че българите са фашисти. Значи, самите вие сте фашисти“, отбелязва Трифонов.
Той допълва, че на 10 януари ще има Консултативен съвет при президента Румен Радев по темата за Северна Македония и дава предложение как да се постъпи по-нататък. По думите му визовият режим за влизане в САЩ на български граждани трябва да отпадне, а страната да бъде приета в шенгенското пространство незабавно.

„След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори – добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно.

При тези условия и ако македонците, извинете – северномакедонците, изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз“, пише Трифонов.
Print Friendly

Автор: dnevnik.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *