Около 2 – 3000 симпатизанти на „Възраждане“ се опитаха да щурмуват сградата на Народното събрание, както се закани още в края на декември лидерът на партията Костадин Костадинов.

Протестът е провокиран от правилата за т.нар. „зелен сертификат„, като недоволните искат пълното му отпадане и го смятат за противоконституционен. Част от тях пък, споделиха те пред News.bg, се опасяват и от това, че новият кабинет работи за поетапното въвеждане на задължителна ваксинация.

Началото на протеста бе в 12 часа в сряда – към края на пленарния ден. Около 2 часа преди това бе напълно затворен района около народно събрание – между булевардите „Цар Освободител“, „Васил Левски“ и улиците „Оборище“ и „Раковска“. Автобусите на протестиращите пък бяха заели целия паркинг до Народния театър пред Националната художествена галерия.

Макар и да не успяха да нахлуят в сградата на парламента, част от протестиращите в първите редове успяха да пробият полицейския кордон и да стигнат до вратите на сградата, които обаче се охраняваха от представители на Национална служба охрана. В последствие те бяха изтикани от полицаите, за което бе нужно и спешно включване на допълнителни униформени, които охраняваха другите страни на зданието.

"Възраждане" щурмуваха парламента

Обновена

„Възраждане“ щурмуваха парламента

Има ранени

В последствие имаше и още няколко подобни щурма, но този път те не успяха да хванат служителите на МВР неподготвени.

Към 14.30 часа обстановката вече е по-спокойна, а полицейски кордон не позволява на протестиращите да преминават от единия към другия вход.

Има задържани, но техният брой все още не се съобщава.

Премиерът Кирил Петков отказва да се срещне с протестиращи, но стана ясно, че с тях ще излезе да говори зам-председателя на парламента Кристиян Вигенин.

Има още няколко арестувани, които буйстват. Малко след 15:00 часа избутаха цяла полицейска кола. И отново напрежението ескалира в сблъсъци.

По неофициална информация протестът ще продължи до към 17 часа.

Трима полицаи са потърсили помощ във ВМА след щурма на "Възраждане"

Трима полицаи са потърсили помощ във ВМА след щурма на „Възраждане“

На протеста е бил задържан мъж с газово оръжие