Още по темата

  • Сидеров и Чуколов не се явиха, съдът отложи делото
    18.02.2016
  • Волен Сидеров е задържан за 72 часа, той обяви гладна стачка в знак на протест
    17.11.2015

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се призна за виновен по три обвинения срещу него и иска да сключи споразумения със съда. Същото е направил и съпартиецът му Десислав Чуколов.

От Софийски градски съд съобщиха тази сутрин, че на 14 март магистратите ще заседават по трите споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен за случая в град Батак, станал на 17.05.2011 г., за НАТФИЗ, станал на 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г,

останал известен като „Извини се, бе“.

И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

На 17 май 2011 година „Атака” предизвика

голям скандал в Батак

по време на празника по повод канонизирането на баташките новомъченици. Най-старото дело срещу Сидеров е за хулигански прояви в центъра на града, когато политикът прекъсна събитието. Той нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма.

Вторият случай пред Народното събрание през 2013

година доби огромна популярност заради фразата „Извини се, бе“, която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им.

Най-голяма популярност обаче доби

случаят „НАТФИЗ“

– когато два дни преди изборите Сидеров и хората му нахлуха в Академията. В нощта на изборния ден случката се повтори. Тогава той отнесе и няколко юмрука от уж случаен мъж.

 

Това не е първото дело, по което Сидеров сяда на подсъдимата скамейка.

Градският съд гледа и делото срещу лидера на „Атака” за инцидента на летище Варна, в който участват и негови съпартийци. По него Сидеров е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. Инцидентът стана в началото на 2014 година, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от партията му, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен.

Партийният лидер е предизвиквал и друг скандал във въздуха. През 2010 година Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с „Луфтханза“, защото буйствал в самолета. По-късно обаче той се извини на екипажа за поведението си.