От 15 април влиза в сила Забрана за улов на риба в размножителния ѝ период, съобщава БНР. Рестрикциите са описани в заповед на министъра на земеделието Явор Гечев.

Забраната важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водоеми. Тя се въвежда поетапно за различните местообитания и видове риба.

От 15 април до 15 юни 2023 г., уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния му период се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

От 1 до 30 май 2023 г. се забранява уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В периода от 15 април до 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната ще важи за периода от 1 май до 15 юни.

По време на действието на забраната ще има водни обекти на територията на страната, в които любителският риболов ще бъде разрешен. Инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще следят стриктно за спазването на забраната.