Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра на столицата. Ако не се бяхме намесили, щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти. Това заяви директорът на СДВР Любомир Николов по повод вчерашния протест на фенове срещу ръководството на БФС заради затворения национален стадион „Васил Левски“, на който се игра мачът България-Унгария.

Задържаните са 33-ма души, като от тях има и непълнолетни лица. Дали можело да се избегне голямата ескалация на протеста – полицията го избегнала, защото ако не били предприели действията си, можело да има и жертви и градът да пламне.

Полицията била информирана и за така наречените „коктейли Молотов“.

Преди започването на уж мирния протест, който бе заявен с уведомление от Столична община, били предприяти мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профили на крайни фенове. Така се предотвратило внасянето на боксове, метални палки и пиротехника, обясни от своя страна Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР.

След самото мероприятие протестиращите без никаква предпоставка проявиха безпрецедентна агресия. Счупиха павета, с което застрашиха живота и здравето не само на полицията, но и на самите тях. Тежките предмети падали и по техните глави. След многократно предупреждение да се предотвратят техните действия се предприели мерки за разпръскване на тълпата с цел опазване живота и здравето на хората.

 Група фенове от различните фракции на отборите и имат непоносимост помежду си започнали да се оттеглят в посока „Васил Левски“, запалили полицейски бус и част от лицата се насочили към Министерство на младежта и спорта, чупейки всичко, което им попадне – витрини на министерството и запалили кофи за смет. Има доста пострадали полицейски служители, но и протестиращи.

По отношение на видеоклиповете в социалните мрежи и медиите- полицията се е самосезирала и ще вземе всички мерки, а ако е нужно ще инициира и прокуратурата. На кадрите се вижда как полицаи бият футболни фенове, но зам.-шефът на СДВР обясни, че групата протестиращи преди това атакувала полицейските служители.

Метат боклука от центъра на София след фенския погром

Метат боклука от центъра на София след фенския погром

Движението в централната част на София се осъществява нормално