БСП няма безотговорно да върне мандата. Това стана ясно от коментара пред БНТ на Георги Свиленски от БСП по повод вчерашната заявка на ИТН да не подкрепи правителство с третия мандат след излизането на записите от заседанието на ДБ.

Според него няма нищо скандално в записите. Това беше поводът Слави Трифонов за четвърти път да хвърли държавата в избори, подчерта той. На левицата им станало ясно какво ще се случи още при приемането на процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ и че Бойко Рашков вероятно ще оглави антикорупционната комисия. Час и половина левите допълвали програмата с Тошко Йорданов и Ива Митева.

Боряна Димитрова: Вървим категорично към нови избори

Боряна Димитрова: Вървим категорично към нови избори

Нито един остър проблем не бе решен, за пръв път има поименно посочване в дневния ред

Свиленски заподозря, че и те не са знаели какво ще обяви Трифонов. Нямало е условия за участие в министерства. Той изрази скептицизъм, че кабинет ще има, тъй като условията на ПП за антикорупционното мнозинство няма след вчера. ИТН са искали законът за КПКОНПИ да мине на есен. В понеделник няма червените да представят премиер. Въпреки всичко БСП няма да върне мандата заради нуждата да се избере шеф на КЕВР.

Явно формула на управление няма да се намери, изтъкна още Георги Свиленски. Ако се върне мандатът държавата ще бъде хвърлена в хаос, по мнението му. В понеделник БСП ще има заседание на ИБ, на което ще реши как ще продължи. Ако няма да има мнозинство в НС от 121 депутати за приемане на неотложните законодателни промени, няма да има смисъл да се държи мандата, обясни Свиленски.