Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел проведе лидерска среща с ръководството на БСП в Народното събрание. Като основен косвен въпрос, който Габриел постави към социалистите, е дали биха подкрепили експертно правителство. По време на срещата от страна на ГЕРБ/СДС присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, председателят на СДС Румен Христов и депутатите Делян Добрев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел обясни, че срещите се провеждат с цел да се отговори на въпросите има ли нужда България от работещо правителство и от друга страна имаме ли обща рамка за приоритети и обединяващото за страната. ГЕРБ/СДС остават отворени за диалог и за важните за социалистите теми. „Важният въпрос е какъв може да бъде възможният формат на правителството и моето предложение е експертно правителство с мерки, срокове и с ясен срок на мандат, което да покаже, че правителството ще е работещо и ще защитава интересите на хората“ подчерта Габриел.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди Мария Габриел, че няма да ѝ е лесно. Сбъркахте подхода още от самото начало с предлагането на чисто партиен кабинет, разкритикува Нинова. За БСП има няколко ключови въпроса, които са надпартийни – трябва да има работещо правителство и работещ парламент, настоя Нинова. За социалистите на първо място трябва да се приеме бюджетът на държавата.

ГЕРБ и БСП започнаха диалог, но колко да е бюджетният дефицит?

ГЕРБ и БСП започнаха диалог, но колко да е бюджетният дефицит?

ГЕРБ проведе втората поред среща след вчеращния разрив с ПП/ДБ

Според Нинова вина да няма бюджет има и служебното правителство на Румен Радев.

БСП не споделя виждането на ГЕРБ/СДС, че дефицитът трябва да е под 3% и влизане веднага в Еврозоната. При тези нива на инфлация каквато и цел да си поставяме за приемане на еврото, няма как да стане. Приемане на еврото през 2024-2025 г. също не е възможно, изтъкна Нинова и призова да се помисли дефицитът да бъде между 4-4.5%. Тя запита ГЕРБ/СДС дали първо може да се балансира бюджетът.

Следващите задачи, които открои Нинова е приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в Конституцията, домашното усилие и доставяне на оръжия за Украйна. Тя поздрави ГЕРБ, че евродепутати от групата им са гласували „въздържали се“ относно въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Лидерът на БСП също не иска просто да бъде сменен главният прокурор Иван Гешев с друг Гешев.

Истанбулската конвенция: 6 български евродепутати подкрепиха, 1 против, 3 се въздържаха

Обновена

Истанбулската конвенция: 6 български евродепутати подкрепиха, 1 против, 3 се въздържаха

Документът бе подкрепен от 450 от 600 евродепутати

Нинова бе категорична още, че не иска държавата да изнася оръжие за Украйна.

Тя уточни, че окончателен отговор дали БСП могат да дадат подкрепа за национално правителство е след като се допитат до ръководните си органи.

С лидера на БСП присъстваха още председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

След като Нинова представи вижданията си как трябва да изглежда правителството, думата отново взе Мария Габриел. Според нея бюджетът може да се балансира. Важно е да се види как ще протече дискусията за бюджета, но ако има конструктивен диалог може да се слезе надолу в дефицита.

Тя е на мнение още, че има какво още депутатите да наваксат за законите по ПВУ.

Мария Габриел подчерта, че направената крачка за съдебна реформа е важна крачка, която позволява дискусията да влезе в сериозен дебат – българските граждани да имат чувството за справедливост. Тя подчерта, че е много важно да бъде приет Законът за домашното насилие.

Габриел обясни още веднъж, че това, което предлага не е коалиция, а подкрепа за експертно правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде да се разбере, че ако социалистите дадат подкрепа за един такъв кабинет и управляващите направят нещо друго, тогава „червените“ ще се оттеглят на секундата.

Eвродепутати от БСП с позиция, че са недопустими колаборации с ГЕРБ

Eвродепутати от БСП с позиция, че са недопустими колаборации с ГЕРБ

Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева с призив за следване само на социална политика

„До този момент, включително и днес, включително и с Бойко Борисов за министерства и министерски постове не е говорено“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос на News.bg след проведената лидерска среща в Народното събрание с кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел.

Нинова бе категорична, че БСП няма да бъде троянски кон в паралелната държава на ГЕРБ и ДПС. Социалистите няма да бъдат и нито резервна гума на тротинетка, нито троянски кон на задкулисието, даде да се разбере лидерът на „червените“.

Тя повтори, че докато социалистите не се допитат до Националния си съвет не могат да дадат категоричен отговор дали биха подкрепили експертен кабинет, начело с Мария Габриел. Могат да искат много неща, месец и половина загубиха на България и не могат да поставят условия за два часа да им дадем отговор, разкритикува Нинова.

По думите й това, че БСП и ГЕРБ са седнали на една маса не означава редовно правителство, а разговори и диалог. „Има различни мнения в партията за това какво да направим – има и „За“, има и „против“, така че в такава сложна ситуация искаме да се допитаме до тези хора, които са ни избрали и са ни изпратили тук. Това е най-демократично и най-правилно“, каза Нинова.

Тя изтъкна, че първият мандат за съставяне на правителство е най-важен, но никога вторият и третият мандат за съставяне на кабинет не трябва да бъдат изключвани.