Трябва да търсим в тези трудни дни за нас не чертаенето на нови разделителни линии, а общите интереси. От разделителните линии нямаме изгода в момента, това не е в интерес на Европа.

За това настоя президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова положиха венци пред Паметника на незнайния воин по случай 75 години от честването на Деня на победата.

Държавният глава изтъкна, че кризата има много измерения и има вероятност те да преминат и към политическа криза. Радев запита кои политически томахавки ще бъдат затворени, защото те били много.

Държавният глава не мисли, че има разделение между двете дати, които честваме днес, а по-скоро обединение – без Деня на победата не можем да говорим за Деня на Европа. Има безспорен факт, че този ден сложи край на нацизма и холокоста в Европа. В името на разбирателството, доверието трябва да търсим нашите общи цели. В многопластовата криза трябва да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, сплотени и отговорни, призова Румен Радев.