Докато управлява служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, България няма да изпраща на Украйна въоръжение като изтребители, зенитно-ракетни комплекси и танкове.

В това бе категоричен държавният глава Румен Радев след като взе участие във форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията на тема „Антикорупция и национална сигурност“. Припомняме, че още вчера от Брюксел военният министър Димитър Стоянов заяви, че страната ни не подготвя изпращане на въоръжение на Украйна, за което призова Европейската комисия.

Решението на България да не се съобрази с призивите на ЕК е „суверенно решение„, смята още президентът.

„България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. И докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна нито своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори“, отсече президентът.

Румен Радев призова и партиите, явяващи се на поредните предсрочни избори на 2 април – отсега да заявят дали ще работят за постигане на мир или, напротив – за удължаване на войната.

Припомняме, последователна теза е на държавния глава Румен Радев е, че България осъжда войната в Украйна, без обаче конкретно да осъжда действията на Русия в Украйна. Освен това също толкова последователно Радев заявява, че е за мир и преговори, като обвинява партиите, които искат активност от България в подкрепата за Украйна, че са войнолюбци и реално удължават войната и даването на жертви.

До този момент обаче президентът Радев не е посочил конкретна инициатива за мир, предложение за преговори за мир, като дори не е и коментирал предложението на Пекин в 13 точки за урегулиране на конфликта. До този момент призиви за мир и преговори, освен от Москва, са чути от Китай и Бразилия.