Не разполагам с факти, които да предполагат касиране на изборите в София. Феноменът сигурно ще влезе в учебниците. Част от хората, които бяха гласували за Манолова, сигурно са казали, че са гласували за Фандъкова има разлика 5% между заявен (пред социолозите в деня на вота – б.р.) и реален глас.

Това заяви бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов пред bTV.

Припомняме, от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова заявиха, че само чакат да бъдат преброени окончателно бюлетините и ще искат касиране на вота.

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

Кандидатите могат да се обърнат към съда

Социолозите наричат това непрестижен вот (когато човек гласува реално за една политическа сила, но не смее да си признае – б.р.), каза Константинов, на което водещият репликира – „Десните не смеят и пред себе си да кажат за кого са гласували“.

В София има два списъка – хората, които могат да гласуват на парламентарни и президентски избори, другите – за местни. Махнати са избиратели, чиито настоящ адрес е в чужбина.

За местните избори право на глас имат 6,2 млн. избиратели, а 5,8 млн. са реалните избиратели. Нашата избирателна активност е сбъркана с 5-6%, каза Константинов.

Припомняме, от ЦИК признаха, че отчели 100 000 несъществуващи избиратели на първия тур.

Красен Станчев: На избори може да бъдат купени не повече от 100 000 гласа

Красен Станчев: На избори може да бъдат купени не повече от 100 000 гласа

Основанието да бъдете избран е обещанието да давате пари

За упрека, че в дадени секции има огромен брой гласове само за единия кандидат, проф. Константинов беше категоричен, че не може да се говори без доказателства.

Чист расизъм е да твърдите, че хората с определен етнос, които гласуват за даден кандидат и това са купени гласове. Докато не се докаже, че конкретни хора са си продали гласа, не може да докажете. Защо нашите НПО-та не скочиха за това явно расистко обвинение“, запита Константино, визирайки изнесените данни, че в определени райони на София била подкрепена само Фандъкова.

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Братя Галеви отвън й помагали

Относно съмнението, че някой е подменил химикалката в тъмната стаичка в село Копривлен и така много бюлетини са станали недействителни заради изчезващото мастило по тях, Константинов каза, че е напълно възможно да е подменена.

Ако има манипулация, тя е в посока да се срине доверието в изборния процес – да се провалят изборите. Тези бюлетини се броят за недействителен глас“, каза дългогодишният изборен наблюдател в коментар на репортаж за протест на хората от село Копривлен.

Румен Радев разтревожен от броя недействителни бюлетини

Румен Радев разтревожен от броя недействителни бюлетини

Свиква среща с ЦИК, МВР и политически сили

Общият брой на недействителните гласове на първи тур е 661 000. Гласовете са много повече от 3 млн., каза Константинов. Броят на гласоподавателите е 7 700 000 като разделите се получава 8,5 % – това не е европейска норма, африкански процент е, обобщи той.

Според Константинов трябва да се направи анализ за този висок процент недействителни бюлетини с преференции. „За общински съветници недействителните бюлетини са 15%, а за всички останали са 4%. Може да се направи извод, че всички гласоподаватели много лошо гласуват за общински съветници. Искам да се отворят чувалите„, каза Константинов.

Едната хипотеза за високия брой недействителни гласове е, че гласоподавателите са отбелязали преференция, а не са отбелязали партия. Другата – подценява се ролята на общинския съвет, масово е явлението.

През 2015 г. на изборите има същият процент недействителни бюлетини за общински съветник, а само 4-5% са недействителните гласове за кмет. През 2011 г. без преференции процентът недействителни гласове е 6 – недопустимо е гласът на всеки българин за общински съветник да е недействителен.