18501_60f5d0599f566acd08b80519dcb4e37b

Протести в подкрепа на Мая Илиева

Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест в подкрепа на Мая Илиева

От септември започваме масови протестни действия

Медицински сестри от различни градове в страната излизат днес на протест в подкрепа на уволнената им колежка Мая Илиева. Припомняме, че Илиева бе дисциплинарно уволнена от болница „Токуда“, въпреки че е синдикален лидер. Тя е основен организатор на протестите то медицинските сестри и твърди, че е отстранена, защото е неудобна. Уволнението й предизвика вълна от възмущение сред колегите й от цялата страна, тя получи категорична подкрепа и от омбудсмана Мая Манолова.

Днес демонстрация се организира пред болницата, от която Илиева беше отстранена – „Токуда“. Медицинските сестри се готвят да поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери. Протестът е от 10 ч. на булеварда пред болницата, а медиците ще носят лентички „Не на страха“ и „Аз съм Мая Илиева“.

Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги сложиха лентички в нейна подкрепа.

Те са наясно и виждат как една сестра работи по не знам си колко часа, как работи с абокат, защото е по-болна от болните и въпреки всичко как една сестра обслужва по 20-30 човека и как се раздава на 100%“, каза пред БНР главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева.

Протести ще има още в Пловдив, Варна и Момчилград.

От Асоциацията на българските медицински сестри вчера разпространиха съобщение за протеста във Варна, в което се казва, че медсестрите, работници от други сектори и граждани се противопоставят на „престъпните методи за саморазправа с активните работници като Мая Илиева – организаторката на протестите на медицинските специалисти“. Те са убедени, че уволнението е заради борбата ѝ за правата на медицинските работници.

Недопустимо е болниците да се управляват чрез насилие, всяване на страх и измами, защото това няма да спаси стремглавото разпадане на здравеопазването ни през последните 30 г.! Проблемите трябва да се решават чрез изследване на причините и отстраняването им, а не с уволняване на този, който е казал : „Царят е гол“, защото това няма да облече царя!“, пишат от асоциацията.

Протестът във Варна е насрочен за 17 ч. пред общината. Колегите на Мая Илиева настояват за възстановяването ѝ на работа.

Източник: в. Дума


Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *