Няма да видим вълна на промяна в местната власт. Това прогнозира пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

Според него няма партия на хоризонта, която да е на вълната на надеждите и очакванията на хората, която да успее да направи голяма промяна в местната власт.

Картата нямало да бъде коренно променена. Ганев не смята, че вече може да се говори за крепости.

„Има кметове, които седят много силно по места, оформили своя крепост с марката „ГЕРБ“, като Бургас, Враца, Стара Загора и пр. Със сигурност ще има някъде пробив“, коментира той.

По негови думи на последните парламентарни избори преднината на ПП-ДБ в София е била трудно преодолима дистанция. В последните няколко месеца обаче те били в ерозия на обществената подкрепа и много зависело от кандидата на ГЕРБ, защото при този на ПП-ДБ имало вътрешно напрежение.

Антон Кутев: Едно умение е да спечелиш избори, а друго е да управляваш

Антон Кутев: Едно умение е да спечелиш избори, а друго е да управляваш

Кутев вещае нова политическа криза още преди ротацията

Ганев заяви, че е много важен въпросът кои са електоратите, които няма да са представени на балотажа и които ще трябва да избират между други опции. Според него кандидатите на БСП и „Възраждане“ – Ваня Григорова и Деян Николов, ще са имената с най-голяма подкрепа, които ще останат извън балотажа и това как ще гласуват техните избиратели на балотажа, „ще реши изборите в София“.

Той посочи, че отрицателната оценка за работата на кабинета е близо 70%.

Борисов се позиционира тактически и не иска да се ангажира с този състав на кабинета, защото си дава сметка за неговата непопулярност, обясни Ганев и допълни, че лидерът на ГЕРБ не иска да обира негативите от действията на правителството, и то в контекста на приближаващите местни избори.

Тази дистанция изглеждала политически здравословна за Борисов и ГЕРБ.

Ганев прогнозира, че ако правителството продължи тази линия и падне на критични нива на подкрепа, след местните избори може да се мисли за по-бърза ротация от тази планираната за март.

При първата ротация в парламента сглобката работи добре и се захваща с ПВУ и Шенген

При първата ротация в парламента сглобката работи добре и се захваща с ПВУ и Шенген

Досегашният председател на правната комисия отстъпи поста си на депутата от ГЕРБ-СДС Анна Александрова