boijko-borisov-222062

Премиерът поиска оставката на Тодор Танев

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип. Това съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък. “Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг“, мотивира се премиерът.

“Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, коментира премиерът.

От седмица Танев е в постоянен обяснителен режим за всевъзможни интерпретации и откровени манипулации около новите учебни програми и учебници. По-рано в четвъртък Танев обяви, че поема на ръчно управление въпроса с издаването на новите учебници и отхвърли обвиненията, че подготвяните от министерството промени целят “разпад на националната идентичност“.

todor-tanev
„Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти. Това са ми първите седем години.“, заяви Танев пред журналисти в парламента след среща с Патриотичния фронт по повод новите учебни планове.

От Патриотичния фронт поискаха някой да понесе персонална отговорност за подготвяните учебни планове и най вече заради заменянето на термина “турско робство” със “съжителство” , макар че официално подобно предложение в образователните документи няма.

Танев обясни, че терминът “съвместно съжителство” го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. По отношение на общия термин, който ще залегне в програмите Танев посочи, че научната общност няма единно становище и че историците посочват като коректен термина “владичество“.

Попитан дали предвижда промени в министерството заради атаките към служителите му, Танев отговори, че на този етап предвижда много малки промени, главно в най-близкото му обкръжение, но без да дава повече подробности.

Той съобщи, че е склонен да удължи срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове за IІ и VI клас. “Законният срок е един месец, ако той се окаже недостатъчен седмица-две може да бъде удължен ”, уточни Танев. Според него има време за изготвянето на учебниците по новите програми, въпреки, че от седмици издателствата се оплакват, че няма да успеят.

Танев посочи, че в понеделник ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма.

“За МОН би било съдбоносна грешка, ако взема по-драстични мерки, уволнявам в големи количества, което очаква публиката – да има кръв. Нека публиката да помисли мога ли да обезглавя МОН в момента, да създам страхове сред останалите експерти в момент, в който вършат работа”, уточни Танев.

“Аз мисля като нацията ни, нямам нечисти помисли”, увери медиите Танев.
Той посочи, че “вероятно ще предложи комисиите, които ще утвърждават учебниците да бъдат избирани на случаен принцип от един пул, който е предварително тестван за това какви връзки има – тайни или явни“.

Print Friendly

Източник: mediapool.bg Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *