Специална временна комисия в Народното събрание, посветена на казуса с Пловдивския панаир, който предстои да стане собственост почти изцяло на бизнесмена, почетен консул на Руската федерация у нас и бивш кадър на БСП Георги Гергов, искат да бъде създадена от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това обявиха представители на двете партии на съвместен брифинг в парламента.

„Депозираме предложение за създаване на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства от 2016 година до днес във връзка с харизването на Пловдивския панаир на почетния консул на Руската федерация. Ние от ДБ и ПП няма да се откажем от тази битка. Ще разгледаме всички факти и обстоятелства около решението на държавата от 2016 година за това да се откаже от акциите си, ще разгледаме действията на кметовете и общинските съвети на Пловдив“, заяви Йордан Иванов, депутат от „Демократична България“.

Общинският съвет косвено бетонира Гергов в Пловдивския панаир

Общинският съвет косвено бетонира Гергов в Пловдивския панаир

Второ заседание се проваля заради липса на кворум

И още – на въпроси относно казуса щял да отговаря и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе премиер по времето, когато държавата се отказва от акциите си.

„Ще поканим и Бойко Борисов и Георги Гергов, които да разкажат за всички факти и обстоятелства около харизването на Пловдивския панаир. Ще видим оказван ли е натиск на общински съветници и за това, че 350 декара в почти идеална част на града да отидат при Гергов“.

Народният представител изрази надежда, че временната комисия ще бъде създадена с мнозинство в Народното събрание с оглед на това, че на предишната сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която трябваше да бъде разгледан казусът, са присъствали представители на партии от целия политически спектър.

На въпросната комисия ще бъде извикан служебният министър на културата Велислав Минеков, като с него да се търси опция панаирът да бъде обявен за паметник на културата, което да осуети намеренията на Гергов. Ще се търси и решение съвместно с Министерството на икономиката, което да разгледа възможността държавата да си върне акциите в обекта.

Граждани на протест срещу "кражбата" на Пловдивския панаир

Граждани на протест срещу „кражбата“ на Пловдивския панаир

Те са против една от емблематичните сгради на града да отиде в частни ръце

Освен това общинските съветници на ДБ във Варна, която държи част от акциите на панаира, ще предпримат действия въпросните акции да бъдат върнати на държавата.

На брифинга нееднократно бе изказано и опасението, че придобиването на Пловдивския панаир от Георги Гергов засилва руското влияние у нас. Как обаче става това? „Гергов има политическо влияние, което далеч надвишава обяснимите параметри. Това според мен изисква засилено внимание. Това не е просто някакъв човек, случаен бизнесмен“, отговори на въпрос на News.bg съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„С това предложение показваме отново, че обединени около реални приоритети, с реални действия, а не само с говорене, вярваме, че промяната ще продължи“, заяви на свой ред съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Припомняме, в края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си „Пълдин инвест“. И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Отговорът от ГЕРБ не закъсня. „Искам да припомня, че Пловдивският панаир беше приватиризран от бившия коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – БСП. По времето, когато г-жа Корнелия Нинова беше вицепремиер и министър на икономиката и отговаряше за Пловдивския панаир. Не знам защо тя не беше заедно с тях на трибуната“, лаконичен бе депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Той обаче постави условие да се гласува увеличението на капитала на „Пълдин инвест“ с акциите на Варна