Част от организациите в българския туризъм призоваха с писмо президента Румен Радев за обединени усилия за решаване на проблемите на най-засегнатия от кризите бранш. От сектора изразиха готовност да помогнат с програма и кадри за решаване на проблемите в бранша.

„Оставаме на разположение за работна среща, ако проявявате интерес към реално партньорство с туристическия бранш и модерен стил на взаимодействие“, се казва в писмото.

Организациите предлагат да помогнат, както с краткосрочна програма, така и със съдействие при съставянето на политическия кабинет на Министерството на туризма.

„Една от основните цели на програмата, която сме подготвили, е чрез съвместните ни обединени усилия и експертиза да осигурим условия за устойчиво развитие на туризма и предлагане на конкурентоспособен национален туристически продукт. Също така имаме готовност да Ви представим персонални номинации, които притежават, както необходимите етични и морални качества, така и компетентност, професионализъм, екипност и диалогичност, доказани през годините в съвместната ни работа“, пишат от бранша.

Представителите на туристическия бизнес са разочаровани от слабото управление конкретно на Министерството на туризма в предходните служебни кабинети. Това е причината да изразяват писмено очакванията си за различен подход в търсене на нови способности и капацитет, както за справяне с последствията от COVID-19 и щетите, които нанесе на туристическата индустрия.

Очакват да бъдат формулирани оперативни решения, интелигентна визия и комуникация в международен план, пишат от Българско конгресно бюро, Българска туристическа камара, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Сдружение на Туроператори и туристически агенти „Обединение Бъдеще за Туризма“, Сдружение Туризъм, Национален борд по туризъм и Българска асоциация на туристическите агенции.