Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще подпишат анекс към договора си, с който аптеките ще продължат да работят при досегашния ред и условия и след 1 април. Анексът ще бъде подписан до края на деня. Това каза Момчил Мавров, председател на Надзорния съвет на НЗОК, който се включи в днешната среща между представителите на фармацевтичния съюз и Касата.

Целта на анекса към договора е аптеките да продължат да отпускат напълно или частично платени лекарства и след 1 април, уточнява БТА.

По думите на Мавров най-накрая представителите на Българския фармацевтичен съюз и на Националната здравноосигурителна каса са постигнали консенсус.

Промени при отпускане на лекарства с рецепта от НЗОК

Промени при отпускане на лекарства с рецепта от НЗОК

Да се организира техническият контрол върху верификацията на лекарствата искат от сдружението „Заедно с теб“

Очаква се действието на договора да бъде удължено до 30 септември.

Срещата бе свикана от НЗОК и продължава близо два часа. В нея участват председателят на УС на фармацевтичния съюз Димитър Маринов и представители на бранша.

Спорът възникна преди седмица – той бе заради предложенията на НЗОК да отпадне възможността аптеките да отпускат само наличните лекарства или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК.

Аптеките да не изпълняват рецепта по Здравна каса, ако някой от медикаментите в нея липсва – предложението на ръководството на касата бе заложено в новите условия за работа на аптеките с лекарства и медицински изделия, заплащани от ведомството.