Рисковете пред националната сигурност притесняват опозицията. Именно това стана повод за втория вот на недоверие. Българската армия и отбрана се лишават от способности в полза на чужди интереси, каза Кристиян Вигенин при представянето на мотивите за вота.

Липсва стратегия за развитие на въоръжените сили. Българската авиация продължава да чака първите 8 изтребители F-16, като акцент Вигенин постави върху противовъздушната отбрана.

При евентуални конфликти армията ни ще е в неравностойно положение. Българските предприятия в отбранителни сектор се държат настрани от производствата и работят само за Украйна, според червения депутат.

Той обвини МО в „цялостна нищета“ в действията му. Министерство на отбраната се превърнало в агенция за недвижими имоти. Правят се спорни политически назначения в МО, смята още Вигенин. Министърът е неадекватен и сам по себе си е риск, изтъкна социалистът. Той критикува и недостатъчните мерки по предотвратяване на мигрантския натиск.

Членството в Шенген е все така далеч. Страната ни пък била като васална провинция. Провалите следват един след друг, посочи Вигенин и призова утре , когато ще се гласува вота на недоверие, да се сложи край на агонията.

Вотът на недоверие няма да успее, уверен Тагарев

Обновена

Вотът на недоверие няма да успее, уверен Тагарев

На министърът на отбраната започва да му става досадно

Самият дебат по вота на недоверие стартира с много нападки, като започна със заклеймяване.

Заявката, която дойде от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, бе, че мястото на Тодор Тагарев е на скамейката на обвиняемите и в затвора, а през цялото време се обръщаше към министъра с уязвяващото, според тях, „Тагаренко“. Така го наричал и целия български народ, подчерта Костадинов, а и в армията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че тя е била причината Тодор Тагарев да не е министър в правителството на Кирил Петков. Тодор Тагарев е неподходящ да бъде министър на отбраната, посочи тя и подчерта, че и тогава, когато БСП участвали в правителството на Петков, и сега като опозиция, тя и БСП са прави.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че сглобката пренебрегва националната сигурност. Националната сигурност има нужда от добро работещо правителство, което също нямаме, но имаме една сглобка, която е на ръба на разпадането като съпруга пред емоционална криза – всеки ден истерии, разкритикува Караджов. За премиера Николай Денков корупцията е ежедневие и не го интересува, а и за каква национална сигурност може да се говори, след като „Лукойл“ преработва и изнася руски петрол за трети държави, заяде се той с правителството и по темата за горивата.

Според него парите отиват в банковите сметки на Кремъл и на техните колаборатори в правителството. Националната сигурност зависи от парламент, но и работещ парламент нямаме. Въпреки че твърдят на теория стабилно мнозинство, обвиняват опозицията, че не се приемат качествени закони, коментира Гроздан Караджов.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че правителството е неспособно да управлява процесите в отбраната и въоръжените сили. Той показа от парламентарната трибуна и снимка на българо-турската граница в окаяно състояние и заради която политика на Министерство на отбраната, нямало да приемат България в Шенген.

Борислав Гуцанов, БСП пък разкритикува програмата за модернизация на армията, която всъщност снабдявала българската армия с остаряла техника, от 20 век, която вече не се използва – като пример той даде и самолетите Ф-16 и страйкърите. Борислав Гуцанов също бе експресивен като лидера на „Възраждане“: Вие сте срам за тази славна българска армия. Това е правителство на националното предателство, на слугинажа. Вие сте повече министър на Украйна, отколкото на България и „вие сте позор“.

Асен Василев е един бакшиш, включи се и независимият Радостин Василев. Шест месеца вие г-н Тагарев се борите за Украйна, подчерта той.

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Около шест хиляди са незаетите места в армията

Събрали сме се за вот на недоверие на този жалък кабинет, включи се и заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Той пожела Тагарев да го назначи на 20% заплата във фирмата на жена му и да печелят поръчки и щял да си мълчи като бутала.

Вътрешният министър Калин Стоянов се почувства засегнат по отношение критиките от страна на БСП за охраната на българо-турската граница. Той е сигурен, че критиките са написани от хора, които ако бъдат пуснати в Южния парк могат да се загубят. От началото на година до ноември месец има 174 000 опита за незаконно преминаване на границата, като са задържани на входа на границата 1 430 граждани на трети страни. На изхода са задържани над 2 000 души. Има ръст на успешното предотвратяване на мигрантите и намаление на допуснатите лица на изход на българо-сръбската граница, отчете още Калин Стоянов.

И енергийният министър Румен Радев взе думата. Той обясни плановете за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй и как те ще гарантират енергийната сигурност на страната. За реализация на проектите се спазва европейското законодателство. Всички тръжни процедури ще се изпълняват прозрачно, увери министърът. А доставките на гориво за 5 и 6 блок от Уестингхаус гарантират, че санкциите върху руско ядрени гориво няма да засегнат енергийната ни сигурност.

По време на дебатите думата взе и бившият премиер, а понастоящем съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков, който настоя да се обсъди реално каква е българската стратегия за отбрана. Правителството се стреми да обнови армията с технологии от 21 век. Радарите на F-16 block 70 могат да засичат въздушни серии нa над 300 км., а със страйкърите армията ни ще има модерни отбранителни способности. Само така може да има истинска сигурност за гражданите и България да бъде добър партньор в НАТО, сигурен е Кирил Петков. Той подкрепя стратегията на военния министър Тодор Тагарев, а тънките сметки и спестяването на средства са в ущърб на българските граждани.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ пък посочи, че никога не е имало вот на недоверие, свързан с отбрана и нямало как сегашното правителство да носи вина за състоянието на българската армия. Той вижда политическа шизофрения – уж патриотични партии и формации, а са против България да има модерна армия. Трябва да имаме модерна армия, която да привлича хората, но тук сме свидетели на един фалшив патриотизъм, който се опитва да изсмуче нещо и на олимпийски принцип да редува вот на недоверие, коментира Ананиев.

Председателстващият заседанието на Народното събрание Росица Кирова пък призова парламентарната група на „Възраждане“ да не се провикват от място, направи няколко пъти забележки, включително и за нецензурни изрази.

Дебатът премина в подаване на реплики между депутати от „Възраждане“ и БСП, предимно между „Възраждане“, които включително си си задаваха един на друг въпроси. Тези страсти не се успокоиха в групата на „Възраждане“ дори и посредством почивка и след нея депутатите си подаваха реплики и дуплики. Много от техните изказвания бяха изпращани с ръкопляскания от депутати на ГЕРБ.