Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание.

Партия „Има такъв народ“ ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС – 63. Парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде от 36-ма народни представители, на „Демократична България“ – от 34-ма, на ДПС – от 29, на „Изправи се! Мутри вън!“ – от 13.

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН – 24.08%, ГЕРБ-СДС – 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%…

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа.

В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони.

Решението бе взето след скандал заради предварителните откази от депутатско място – такова заявление бе подадено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а и от Илко Стоянов от листата на партия „Има такъв народ“, който беше избран за кмет на община Благоевград.

Разправията в ЦИК възникна по традиционния вече от 2014 г. казус за това дали един избран депутат може да се откаже от мандата си преди комисията да го обяви за такъв. Казусът е валиден при всеки един избори след практиката, наложена от Делян Пеевски. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов се позова на Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което кандидатите са избрани за народни представители от момента на избора – в този случай към 11 юли.

„Няма никакви, също така, морални основания да се толерира една практика, при която кандидати използват личната си популярност, за да привличат гласове за своите партии, след което натоварват ЦИК да ги освободи по този начин“, посочи Цветозар Томов, цитиран от БНР.

Опонира му бившият депутат от ГЕРБ, а сега член на ЦИК Красимир Ципов, че практиката е същата като при спечелени два мандата в различни листи и отказа от един от тях.

Борисов избран за депутат, въпреки че не желае

Борисов избран за депутат, въпреки че не желае

По закон, той ще трябва да поиска от бъдещото Народно събрание да го освободи

Първото гласуване не събра гласове на ЦИК, за да бъде одобрено.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова призова за разум. Нейното мнение е, че ЦИК не може да взима решения против личната воля на който и да било кандидат, а решението е на инат.

След едночасово прекъсване членовете на ЦИК прегласуваха решението и Борисов, както и Илко Стоянов не бяха обявени за депутати.

42,19% от българите у нас са гласували на тези избори

42,19% от българите у нас са гласували на тези избори

Това е с близо 10% по-малко от редовния вот през април

ЦИК одобри и заявленията да не бъдат обявени за избрани за народни представители на Николай Колев от листата на ДПС от 27-и изборен район Старозагорски и за Григор Горчев от листата на ГЕРБ-СДС от 15-и изборен район Плевенски.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова благодари на колегите си за усилената работа.