Иван Гешев е първата номинация за нов главен прокурор. Той бе издигнат от прокурорската колегия.

Зад кандидатурата му застава и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Номинацията на Иван Гешев стана на извънредното заседание на ВСС днес, след като на първото такова заседание миналата седмица номинации не бяха издигнати.

Стартира изборът на нов главен прокурор

Стартира изборът на нов главен прокурор

Изслушването ще е на 24 октомври

Иван Гешев е роден 1970 година. Завършил е право в Академията на МВР от 1994 г. е работил като оперативен работник От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.

През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година.

Припомняме, че въпреки че неофициално именно Иван Гешев беше спряган като най-вероятна номинация, а и най-вероятен наследник на Сотир Цацаров, шефът на спецпрокуратурата няколко пъти отхвърляше и отричаше такава възможност.

Иван Гешев не иска да участва в състезанието за главен прокурор

Обновена

Иван Гешев не иска да участва в състезанието за главен прокурор

Нещата започват да стават кални

Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: „Не каня магистрати вкъщи, искам законност.“

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

„Демократична България“ ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

Сотир Цацаров се опитал да се възползва от предизборната ситуация