Патова ситуация в Столичния общински съвет. Новите общинари не успяха да изберат председател на колективния орган при първото си заседание след изборите.

Кандидатите за шеф на СОС са четирима – от най-голямата група в съвета ПП/ДБ/СС предлагат Борис Бонев, а ГЕРБ не издигат кандидат и не участваха в гласуването. Мотивите им – отговорност е на най-голямата политическа сила да намери мнозинство в подкрепа на кандидатурата си, а доскорошните управляващи заемат ролята на „силна опозиция“, коментира пред News.bg преди гласуването Антон Хекимян от ГЕРБ.

Освен Бонев имаше и други трима кандидати за председател на общинския съвет – Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

Гласуването бе тайно, в специална тъмна стаичка и с хартиени бюлетини.

От 61 съветници гласуваха 47, а 4 от бюлетините бяха невалидни, като в крайна сметка на балотаж излязоха един срещу друг Борис Бонев и Диана Тонова от БСП – Бонев с 23 гласа, а Тонева с 9.

Балотажът също не доведе до разрешаване на патовата ситуация – Борис Бонев получи отново 23 гласа, а опонентката му 9, колкото е и числеността на групите им. Останалите 12 бюлетини са пуснати умишлено невалидни.

Общинските съветници ще имат една седмица, за да постигнат разбирателство, като вторият опит за избор на председател на СОС ще бъде следващия понеделник, 20 ноември, в 10 часа.

Официално: Васил Терзиев пое кормилото на София

Официално: Васил Терзиев пое кормилото на София

Предизвитателство в Столичния общински съвет – изборът на председател

Категорично Борис Бонев остава кандидатурата на ПП/ДБ/СС за председател на Столичния общински съвет. Това увери на въпрос на News.bg самият Бонев след неуспешното гласуване.

„Това е решението, което сме взели като група. Разбирам, че вече започнаха спекулации от нашите политически опоненти да се внесе разделение и разцепление в СОС. Но имайте предвид, че всички 23 общински съветници стоим изключително заедно и няма да позволим да ни повлияят опити за интриги.“

Бонев окачестви като „проява на лош вкус“ решението на ГЕРБ въобще да не участва в гласуването и призова при следващия опит колегите му да гласуват по съвест, а не по „партийни повели“.

В следващите дни ПП/ДБ/СС ще организира поредица от срещи с останалите политически сили в СОС в търсене на подкрепа при гласуването след седмица.