otkrivane-kampaniq-Izpravi-se-Mutri-van-12-572x354

Николай Тодоров:Кадрите в туризма са най-ценния актив

330x330 (5)Николай Тодоров е роден  в Бургас.Завършил е  Английска Езикова Гимназия „Гео Милев“ в родния си град, след което  Икономическия Университет – град Варна. От 2003г. започва професионалното му развитие в сферата на туризма.

Започва работа при Христо Колев един от  най-известните  браншовици в туризма, човек работил и лобирал за развитието на българския туризъм.Заедно с него Николай Тодоров и взел  дейно участие за разширяването на хотелската база, спомогнал е  за трайното установяване на фирми магнати като   Некерман Райзен АG, генерален представител на които Христо Колев е бил в България.  

В момента Николай Тодоров   работи в Международна Хотелиерска Верига в Слънчев бряг.

Той е с  е с 18 годишен стаж като Финансов Мениджър, в сферата на туризма, познаващ добре туроператорския /турагентския и хотелския бизнес. Владее свободно английски език.

На 42 години, семеен, с 2 деца.

Николай Тодоров е в бургаската листа на Коалиция „Изправи се!Мутри вън!” като представител на „Движение 21”.

За него можете да гласувате с номер 18 в интегралната бюлетина и преференциален номер 106.

………………………

 

Проблемът с кадрите в туризма не е от днес. Причините:

  • Държавната политика (ако изобщо има такава) е объркана.
  • Нашият туризъм е със силно изразена сезонност и довежда хората до много въпросителни, като как да плащат кредити, как да издържат своите семейства. Погледнете какво говорихме в една от предишните дискусии и възможностите за решаване на проблема ( при нас е под формата на мярка/държавна помощ заради пандемията, при останалите постоянна в годините държавна политика и практика).
  • Нивото на заплащане в допълнение с периода на заетост  демотивира работещите в сектора.

В резултат какво се получава – квалифицираните кадри заминават в чужбина, а внасяме неквалифицирани .

Интерес и търсене на кадри има, добре подготвени – не. Това означава, че образованието ни е слабо и под всякаква критика. В един Швейцарски институт обучението започва от пералните и минава през всички нива включително, пиколо, камериерство, рецепция и.т.н-чак тогава дават диплома. Най-добрите училища в Европа обучават  с практика. Туризмът е практика и наука.

В тази връзка това, което трябва да се направи според мен:

  1. Цялостна стратегия за обучението на кадри и развитието на човешкия капитал в туризма на фона на общо изискване за преход към икономика на знанието и с оглед щетите на COVID-кризата върху сектора.
  2. Изготвяне и налагане на учебни програми, съобразени с нуждите на съвременните туристически услуги.
  3. Въвеждане на задължителен минимален стаж за гимназисти през периода юни и септември. Стажовете задължително да се провеждат в реална среда – в хотел, туроператор, ресторант . При одобрение от работодател и желание на стажанта, то той може да сключи трудов договор извън задължителната програма.
  4. Промяна в режима и условията при обезщетенията за безработица – възстановяване на стария режим, при който се изискваше 6 месеца стаж, за да получиш обезщетение в неактивния сезон.

Инвестицията в образование и повишаването вследствие на професионалните изисквания към заетите ще гарантира и качеството на услугата.

И накрая нещо много важно- ако нас ни управляват знаещи и можещи, хора работили в бранша, с практика, запознати със спецификата, едва тогава туристическия  бранш ще получи адекватно решение и реална подкрепа на създалите се обстоятелства и  неизбежните проблеми!

logo2Николай Тодоров е в бургаската листа на Коалиция „Изправи се!Мутри вън!” като представител на „Движение 21”.

За него можете да гласувате с номер 18 в интегралната бюлетина и преференциален номер 106.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *