Цветанов и Москов (1)

Москов и Цветанов: В следващия парламент трябва да има принципна, ценностно обоснована десница

 

В следващия парламент трябва да има принципна, ценностно обоснована десница. Начинът, по който сме формирали коалицията е върху принципи, а не заради мен или г-н Цветанов. Това каза председателят на КОД Петър Москов след като заедно с председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов и лица от ръководството на двете партии внесоха документите в ЦИК за регистрация и участие в предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември като Коалиция „Национално обединение на десницата“.

Москов заяви, че коалицията ще обяви и кандидат-президентска двойка, която ще стане ясна до дни, а Цветанов допълни, че тя ще бъде съобщена чрез политическа декларация, в която ще залегнат и основните цели, които коалицията си поставя в изборите и рамката, към която ще се придържат.

„Надяваме се, че действително заедно ще можем да постигнем това, което ще ни даде възможност да имаме парламентарна представителност, да се борим за тази нормалност, която много говорят, но видяхме, че в 45-я и 46-я парламент това беше невъзможно“, категоричен е Цветанов.

„Ние сме десницата. Убедени сме в принципите на дясното и това е нещото, което липсваше на българския парламент в последните му издания“, каза Петър Москов и добави: „Обединихме се, защото извън нуждата от промяна в същността на съдебната система, истинската, реална справедливост, битката срещу олигархията, всичко това което наричат хората мафия по улицата е свързано с българско законодателство тип Магнитски, което за нас е лустрационното законодателство, на което ние безкрайно много държим“.

„Искам да благодаря на Петър Москов и на КОД за това, което направихме през последните няколко дни. Това, което видяхме в 45-я и 46-я парламент е среда на отрицание, противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни. Ние искаме да направим, и това което каза Петър –  да запазим истинската реална политическа координатна система – ляво, дясно и център. Размиването на тази политическа координатна система означава, че някой има някакви други задкулисни интереси, или концентриране на власт в една личност или в една институция.

Искаме да възстановим парламентаризма. Това може да стане, когато има диалог и прагматизъм. Аз съм един от създателите и хората, които сме работили за това дясно, което имаше над 1 млн. и 600 хил. подкрепа през 2009 г. В момента искаме да говорим за реална десница, политики и лустрационният закон за нас ще бъде ключов в тези избори. Знаем, че тази страница трябва да бъде прочетена и затворена, защото това е ангажимент, който сме поели към нашите избиратели.

В началото на Прехода трябваше да бъдат предадени досиетата на бившата Държавна сигурност. 20 години това не беше възможно. 2010 г., когато бях вътрешен министър и заедно с проф. Веселин Вучков поехме този политически ангажимент да върнем и предадем тези на 1 млн. информационни единици от архива на Държавна сигурност в МВР смятам, че това беше задължително. Да, действително късно, но по-добре късно отколкото никога.

Регистрация избори (1)Това, което направих преди 3 години и подкрепих проф. Келбечева и изследователят и журналист Христо Христов да може в учебните планове за учениците да изучават един период на комунизма. Точно затова аз подкрепям това, което беше заложено като основа на нашите разговори, които водихме с КОД това, да бъде направено и някой да поеме политически ангажимент затова. Ние можем да го направим и сме в състояние да го реализираме“, заяви Цветан Цветанов.

„Никога не е късно за справедливост и за връщане към правилните основания, по които протича икономическият, политическият и социалният живот на една държава“, категоричен бе д-р Петър Москов в отговор на въпрос не е ли късно за лустрационен закон.

„Както и да се нарича главният прокурор, проблемът с генезата на хора като Пеевски или Прокопиев не може да бъде решен от това. Защото генезата е назад, в бащите и дядовците от Държавна сигурност. Там почива начинът, по който се натрупва капиталът, начинът, по който тези хора и свързаните с тях лица управляват политическата система в България, независимо от това единият или другия е „по-черен“ в момента“.

Лустрационно законодателство, тип „Магнитски“, решава отстраняването на такива хора и на тези зависимости от миналото, които са превърнали политическата си власт в икономическа мощ. Това, по думите на Москов, ще даде възможност да дишаме спокойно и да вървим напред честно, почтено и като европейски граждани.

„Начинът, по който функционира съдебната система е важен и ние имаме конкретните си предложения в тази връзка, но решението винаги е политическо. След като американската държава е измислила собствената си политическа имунна система през такова законодателство като „Магнитски“, за хора, които корумпират съдебни и политически системи, то България, като много по-малка и крехка, би трябвало да има същото защитно оръжие. И това не е просто обърнато към миналото, към старите лица и техните наследници, а и към реалността“, каза още Москов.

Ясно, почтено, последователно. Така ще работи Националното обединение на десницата, категоричен бе д-р Петър Москов.

„Нищо друго, нищо скрито, нищо, което да нямаме възможност да отговорим честно, с открито лице“, заяви той и коментира, че високата цена на тока е политически въпрос. „Това е победилата битка на левицата с икономиката“.

Д-р Москов каза още, че: „Разказът за отвратителния Преход, който изкара хората извън България или ги вкара в депресия и отказ от политическия живот, е свързан с отказа ни да скъсаме с миналото. Защото това са принципни и важни неща, свързани с начина, по който ще формулираме бъдещето си“.

Москов бе категоричен, че за Националното обединение на десницата е важно принципното политическо противопоставяне дясно срещу ляво. „Ние изхождаме от тези принципи, на базата на които сме направили собствената си коалиция – ясно позициониране по линията ляво-дясно. Ясно отношение към миналото, през активно лустрационно законодателство. Всяка една политическа партия, която приеме това, може да бъде съюзник на Националното обединение на десницата“, заяви Петър Москов.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *