Повече от 306 хиляди пенсионери са под линията на бедност. Почти един милион получават минимална пенсия от 467 лева. Това заяви по време на днешното заседание в парламента служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БНР.

Той посочи, че бюджета за пенсии е нараснал от 10 милиарда на 19 милиарда лева, но поясни, че реалното увеличение на пенсиите от първи октомври е засегнало едва 45 на сто от пенсионерите.

По думите му средното увеличение на изплатената пенсиите е 123 лв. 71 ст. или 15.2 %. Лазаров заяви, че близо 70% от пенсионерите са получили увеличение от 50 лв. За 54.7% от пенсионерите, сумата след преизчислението е била неблагоприятна и те са запазили по-високият си размер и не са получили увеличение, допълни министъра.

Министър Лазаров увери, че парите за пенсиите за следващата година са гарантирани. Той поясни, че за 2023 г. са предвидени повече от 3,7 милиарда или с 23.9 на сто повече средства за пенсии спрямо Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година.

Разходът за пенсии през 2023 г. се очаква да бъде около 11.1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт за същата година, каза още служебният социален министър.

Кабинетът дава 70 лева коледни добавки за всички пенсионери

Кабинетът дава 70 лева коледни добавки за всички пенсионери

Те ще се изплатят заедно с пенсиите за декември