р_3faf330f8bc2295b725980553e73430b

Мая Илиева обжалва в съда уволнението си

Медицински сестри готвят протести в подкрепа на колежката си

Отстранената от работа медицинска сестра Мая Илиева ще обжалва в съда заповедта за уволнението си. Това заяви самата тя на съвместна пресконференция заедно с омбудсмана Мая Манолова.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Илиева, която е една от организаторките на протестите на медицински сестри в цялата страна, е била уволнена дисциплинарно от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Тя е синдикален лидер към лечебното заведение и това прави уволнението й още по притеснително.
От болницата твърдят, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на нейните непосредствени професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардио-хирургични заболявания.

Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми, коментира Илиева и оспори верността на обвинението, че тя не е вършила професионално задълженията си.

От години се опитват да ме уволнят от тази болници. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Аз имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и спечелено дело срещу предишния директор на болницата – за дискриминация, точно по същата причина, припомни Илиева.

Медицинската сестра добави, че е разбрала от работодателите си, че синдикатите са се съгласили да бъде уволнена. Но не е била потърсена от синдикатите, за да й покажат решението за отстраняване и мотивите за него.

Илиева разказа още, че е получила телефонно обаждане преди първия протест на медицинските сестри от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който я е предупредил „да си затваря голямата уста“.

Според омбудсмана Мая Манолова мотивите за уволнението на Илиева са „съшити с бели конци“. По думите й става въпрос за грозна саморазправа и опит за сплашване към всички, които искат да остояват правата си.

Колеги на Мая Илиева се обявиха в нейна подкрепа и организираха петиция, в която настояват тя да бъде възстановена на работа. Готвят и нови протести, на които ще поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикални лидери. Днес много от колегите на Илиева отидоха на работа с протестни лентички.

В социалните мрежи се организират протести по места, а за 10 септември е насрочен нов голяв протест на медицинските сетри от цялата страна.

Източник: Дума

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *