3f99a71c23a669c7de717480eaa67c09

Личните лекари не се разбраха с Москов и продължават протестите

И джипитата в София ще затворят кабинетите си в четвъртък

Медиците от Стара Загора се присъединиха към протеста, сн. БГНЕС

Личните лекари не постигнаха споразумение със здравния министър Петър Москов и ще продължат да протестират, стана ясно след срещата им в сряда, която целеше да тушира напрежението.

„Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло“, коментира след срещата председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Междувременно протестите на личните лекари се разрастват и в четвъртък ще обхванат още градове, включително София. Те затварят кабинетите си за по няколко часа или изобщо не ги отварят, като за това време в поликлиниките е осигурен дежурен кабинет за неотложна помощ.

Личните лекари са недоволни, че с промените, които влизат в сила от 1 април, държавата ги натоварва с повече ангажименти, без това да е финансово подплатено с достатъчно средства и бумащината за тях се увеличава. Освен това те негодуват, че промените стават окончателно ясни в последния момент, без да знаят по какви правила да лекуват пациентите си от 1 април.

Киров обясни след срещата с Москов, че част от исканията на джипитата могат лесно да се коригират в приложенията към рамковия договор, но има други, по които нямат допирни точки с министерството, и отстъпки не се предвиждат.

Москов и джипитата не намериха много допирни точки

Москов и личните лекари не са се разбрали за остойностяването на труда им, нито относно разногласията колко прегледа се полагат на определени групи пациенти – например хипертониците.

“Не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия, когато изпращаме пациента за хоспитализация, нито от декларацията, че сме уведомили пациента колко стотинки или левчета струва лекарството, което сме му изписали“, каза Киров.

Личните лекари са получили уверението, че пръстовият идентификатор няма да бъде въведен за тях през тази година, а чак от следващата.

“Но нашата позиция е, че този идентификатор, особено ако се обвързва със задължителната продължителност на прегледа, би довело до забавяне на нашата работа и до проблеми. Настояваме да се премахне изискването за продължителност на прегледа, както и си поддържаме становището, че идентификаторът не е полезен за нашата практика“, коментира Киров.

Според него някои лични лекари са взели решение да не работят повече със здравната каса, твърдейки, че може да се стигне до това пациенти да си плащат за прегледите. В този случай обаче пациентите имат право да си изберат друго джипи, което има договор с касата.

“Това беше началото на един диалог, вероятно с някакви резултати, но далеч не е всичко, което ние искаме“, каза още Киров.

Здравният министър пред депутатите : Няма нормативен хаос

По-рано Москов беше изслушан от депутатите в парламента по искане на председателя на БСП Михаил Миков за продължаващите трети ден протести на общопрактиващите лекари, в които от сряда се включиха и медици от болниците.

Москов заяви пред депутатите, че няма нормативен хаос в системата, както твърдят протестиращите лекари, а стриктно се изпълняват законите и наредбите.

“От нормативна гледа точка всички необходими актове, регламентиращи дейността на лечебните заведения и необходими на НЗОК за сключване на договори, са приети и обнародвани. Толкова по притесненията, че има нормативна неуредица или неяснота“, заяви Москов.

После Москов представи рамката за финансирането на сектора през тази година. Той съобщи, че първичната помощ, която се изпълнява от джипитата, ще получи 193.2 млн. лева при 185.17 млн. лв. миналата година. За специализираната извънболнична помощ при разход от 204.2 млн. лв миналата година са предвидени 211.2 млн. лв. За изследвания средствата са 79.5 млн. лв. за тази година при 72 млн. лв. за миналата. Болниците ще получат 1.56 млрд. лв. тази година при изплатени 1.52 млрд. лв. през миналата. Москов обобщи, че общата сума, заложена в бюджета на касата от април до ноември 2016 г., е над 70 млн. лв. повече спрямо 2016 година.

Според лидера на БСП Михаил Миков обаче в сектора има хаос и ”милиони български граждани се лутат между отделните здравни заведения”. “Наистина положението е военно, наистина войната е на правителството срещу българските граждани”, коментира Миков и призова премиерът Борисов лично да се заеме с разрешаването на проблемите в здравната система.

 

И джипитата в София затварят кабинетите си утре

В сряда, освен джипитата, работата за час спряха и лекарите в някои болници в Бургас и Пловдив.

Още 9 области се присъединиха към ефективните протестни действия на личните лекари – Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

В четвъртък ще протестират джипитата в Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе, София-град, Шумен.

В поликлиниките, където джипитата протестират, са осигурени дежурни кабинети, които преглеждат пациентите.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *