Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на част от въпросите, формулирани за референдум от екипа на Слави Трифонов.

Конституционният съд ще разгледа въпроси 2, 4 и 6 от гласуваното на 12 май от Народното събрание решение за провеждане на национален референдум.

Решението си конституционалистите са взели днес, 7 юни, на свое заседание.

Припомняме инициативният комитет около шоумена Слави Трифонов събра и внесе в Народното събрание 673 481 подписа с искане за провеждане на референдум по 6 въпроса. Още тогава от екипа върдяха, че преди да формулират въпросите са извършили съответните съгласувания с конституционни съдии.

Заявката за провеждане на референдум предизвика не само бурни дебати в парламентарна зала, но и предупреждението на държавния глава, че част от въпросите са оспорими от гледна точка на Конституцията. Такова мнение изрази и правосъдният министър Екатерина Захариева.

В същия ден, в който депутатите гласуваха провеждането на референдум, от президентската институция предупредиха, че ще сезират Конституционния съд, а дни по-късно държавният глава поиска от Конституционния съд да се произнесе за съответствие с Конституцията по три от въпросите,  като ги обяви за противоконституционни. Тогава Росен Плевнелиев обърна внимание, че въпросният референдум по закон трябва да се проведе заедно с президентските избори тази есен, като с това макар и индиректно поиска по-висока експедитивност от страна на Конституционния съд.

Ето и въпросите, по които съдиите ще се изкажат:

  • да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите,
  • броят на народните представители да бъде намален на 120 и
  • директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.