Служебният кабинет е готов с обсъжданията за таван на надценката при храните. Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да има 10% нетна надценка, министърът на икономиката Никола Стоянов- 25% брутна. Това обаче е едно и също. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

Никола Стоянов: Веригите давали сигнали, че сами могат да намалят цените по модела на Франция

Никола Стоянов: Веригите давали сигнали, че сами могат да намалят цените по модела на Франция

При всички положения обаче нещо ще бъде направено, смята икономическият министър

Днес ще бъде пусната за публично обсъждане наредбата за контрол на качеството, количеството, според която вносителите на продукция трябва да декларират стоката, за да се види каква е цената до крайния потребител. Предстои нова наредба за нелоялните търговски практики, според която разликата между търговеца и крайния производител трябва да е 25%- ако е по-висока, ще трябва да известяват КЗП и КЗК.

Кабинетът разглежда и гръцкия вариант – един-два продукта сред основните да са с фиксирана цена – съобщи министър Гечев.

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

650 нелоялни практики са открити при проверките на институциите

Предстои среща с големите вериги за цените, ще им се предложи взаимна работа.

Явор Гечев призна, че цените, например на месото у нас, са с 50% по-високи от в чужбина.

По думите на министъра предстои цените да паднат – на негово посещение на борсата той установил, че цената на краставиците вече е 3.20 лв.

С 37% е поскъпнало суровото мляко у нас от август

С 37% е поскъпнало суровото мляко у нас от август

Търговската надценка се е вдигнала с около 67%

Относно цените на водата Гечев коментира, че се е повишила с 10-15%. Проведена е среща с протестиращите. Намерени са вътрешни резерви да не се повишават повече от миналата година цената, съобщи Гечев.

Най-големият проблем за внос с Украйна е зърното, каза министърът и уточни, че се водят разговори с ЕК и се търсят нови транспортни коридори за внос през Черно море.

В заключение за дезинфекция на турската граница, Гечев не пожела да каже с колко е ощетена страната заради „Златния гьол“. Данните в момента са, че няма нужда от дезинфекция на турската граница, обяви той.

анкета

Къде според вас цените са надути?

В големите вериги 19%

В малките магазини 2%

На пазарите 1.1%

На бензиностанциите 1.4%

Навсякъде 76.6%