Още по темата

  • Депутати почти се сбиха заради вота на недоверие
    Преди 1 ден
  • Внесоха вота на недоверие заради провала в здравеопазването
    Преди 7 дни
  • Управляващи и опозиция в спор за здравеопазването (видео)
    22.01.2016

Вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в сферата на здравеопазването не успя.

„За” бяха 80 народни представители, „против” бяха 130 и петима се въздържаха. Вотът на недоверие не се осъществи, тъй като за тази цел бяха нужни 121 гласа „за”, които не се събраха.

Премиерът Бойко Борисов не присъстваше по време на гласуването на първия вот на недоверие към кабинета му, тъй като е в Брюксел.

„По-лесно е да си против, отколкото да си прав“, такава е накратко поуката за министър Петър Москов.

Мнозинството препотвърди, че стои зад програмата за управление на правителството, категоричен бе Москов пред журналисти в парламента.

Той обясни, че в рамките на тази година една от целите на здравното министерство, респективно на правителството, ще са правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволни дружества като втори стълб.

Петър Москов не скри, че част от аргументите, които той е чул при дебатите в сряда вкл. и от представители от управляващото мнозинство, са били полезни, защото се отнасят до ясно разписани действия в областта на здравноосигурителния модел.

Той обаче нямало да отстъпи от лекарствената политиката, нито ще направи компромис по отношение на промяната на инфраструктурата на здравната мрежа, начина на финансиране , на изискванията НЗОК да заплаща за комплексност и резултат.

„Трябва да има усъвършенстване, поука от не добре конструирани административни актове, но не и промяна в политиката, защото това са смислени политики – да има повече лекарства, те да са на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, да продължим да прехвърляме тежест от болничната в доболничната помощ, което е реален процес“, убеден е министърът.

В същото време трябвало да е ясно и каква инфраструктура отговаря на нуждите на пациентите, а не на бизнес идеите на определени граждани.

Първият вот на недоверие към кабинета „Борисов” 2 беше внесен от парламентарните групи на Коалиция Лява България и на ДПС. Темата на вота бе провалът на правителството в здравната политика.

Дебатите по вота минаха в пленарна зала преди два дни и бяха белязани от караници и размяна на остри реплики. Опозицията поиска главата на здравния министър, той пък не пропусна възможност да ѝ отвърне в подобаващ стил.

По време на финалното си изказване в НС Москов нарече депутатите от БСП Лява България „озъбени физиономии”, те пък му отвърнаха с „видимо неуравновесен”. За да изобрази оценката си за тях, Москов произнесе на четири езика „нула“- „нула, фу, зиро, нада“.

Поведението му предизвика паника и шум в залата, особено в редиците на лявата част на залата. Те скочиха на крака и се наложи Цецка Цачева да успокоява депутатите и оратора на трибуната. В отговор на реакцията на левите депутати Москов нарече „плюнка“ народния представител Таско Ерменков, като преди това си позволи да се обърне на „ти“ към лидера на БСП Михаил Миков по въпроса за болницата във Видин.

 

Според министъра, Миков „нищо не разбира“. Последва и реакция на Ерменков, който се приближи към трибуната, където бе Москов и го попита на висок глас: „Къде се намираш?“ Председателят на НС Цецка Цачева се намеси и предупреди всички, че ако не престанат, ще прекрати дебатите и ще насрочи вота за гласуване в събота.

Вотът на недоверие бе внесен на 11 февруари. 69 народни представители се бяха подписали. Освен от БСП и ДПС, подписи под мотивите бяха сложили и двама независими депутати.