БСП стопира преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на текущото народно събрание с „Продължаваме промяната“. Причината – изгонването на 70 души от посолството на Руската федерация у нас, което не било координирано с коалиционните партньори.

Това заяви след заседание на ръководството на „столетницата“, проведено в Народното събрание партийният лидер Корнелия Нинова, а точните й думи бяха, че социалистическата партия „замразява“ разговорите.

„Стопираме всякакви преговори за съставяне на ново правителство с ПП. Решението на бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в дипломатическата история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо – и по начина, по който е взето това решение, както и по съдържанието, което има това решение“, каза лидерът на „Позитано“ 20.

ПП се надява до петък Нинова да преосмисли позицията си

ПП се надява до петък Нинова да преосмисли позицията си

Андрей Гюров: Имаме нова информация на масата

За пореден път премиерът Петков взимал еднолично важно решение, но вече търпението се е изчерпало, остра бе Нинова. Макар и многократно попитана, тя не влезе в хронология кои са били другите еднолични решения, с които левицата не е била съгласна.

Решението за изгонването на дипломатите не било съгласувано, както и потвърдила вицепрезидентът Йотова. „Който твърди такова нещо, както например вицепрезидента Йотова, да извади и докаже това решение“.

Социалистите и ще седнат на масата на преговорите с ПП само ако Кирил Петков не е номинацията за премиер.

Лидерът на БСП настоя още и президента Радев да свика КСНС по темата. И още – ще искат и закрито заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан директорът на ДАНС. „За доклада, който е изготвил и предоставил до този момент, може би единствено на г-н Петков. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то значи има нещо сбъркано в държавата“, добави тя.

Славов: Действието на премиера за руските дипломати не е еднолично

Славов: Действието на премиера за руските дипломати не е еднолично

ДБ ще подкрепи кабинета на ПП