Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да излезе от структурите на МВР. Тази идея лансираха на брифинг в кулоарите на парламента от Българската социалистическа партия. Припомняме, че въпросното преструктуриране бе лансирано първо от вътрешния министър Бойко Рашков в сряда по време на изслушването му пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Целта е да се създаде специална нова държавна агенция, в която освен пожарната, да влезе и националната система за спешни повиквания 112.

„За целта ще инициираме експертна среща с коалиционните ни партньори, защото това не е залегнало в коалиционното споразумение“, коментира депутатът от левицата Бойко Клечков. Дали има „зелена светлина“ по темата от останалите 3 партии в четворната коалиция обаче от БСП не уточниха.

Ако идеите на „столетницата“ бъдат приети, въпросната агенция ще отиде под шапката на Министерски съвет и под прекия контрол на министър-председателя.

Мотивите за промяната били много – цели 11. Клечков обаче сподели най-важната, поне според него – МВР било силово министерство, а не такова на хуманните дейности.

„Ще защитаваме интересите на служителите в тези структури“, успокои народният представител. Затова, дори и след евентуалното им изваждане от структурата на МВР, служители в пожарната и в системата 122 ще останат с първа категория труд, а специалността им ще се изучава в Академията на МВР, както досега.

Промяната не е с цел да се назначат на позиции дадени хора, а с цел реална реформа, увери от своя страна Владимир Маринов, който е от квотата на АБВ в групата на социалистите. Не уточни в конкретика обаче, попитан от News.bg – ще се увеличи ли щатът във въпросните структури и каква би била цената за държавния бюджет, ако въпросните реформи бъдат осъществени.