В подписка за именуване на площад на името на Сергей Антонов в България се е включил професор Джузепе Консоло, защитник на обвинения в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори българин.

Това обяви проф. Консоло по време на конференция на тема „Атентатът срещу България – истината“, организирана от Института за стратегии и анализи по повод 30-годишнината от оправдателната присъда на Сергей Антонов, постановена от италианския съд.

Форумът събра Георги Първанов, Красимир Каракачанов, посланик Райко Николов, Горан Симеонов, Людмил Попов, посланик Любомир Кючуков – председател на Института за икономика и международни отношения, представители на Софийския университет и др.

Президентът Георги Първанов поздрави проф. Консоло за присъдената почетната титла Доктор хонорис кауза от СУ „Св. Климент Охридски“ и му благодари за всичко онова, което е направил по това дело, за да не допусне опетняване името на България.

Той заяви, че съжалява, че е пропуснал възможността докато е бил президент да присъди държавни отличия за Сергей Антонов и заяви готовност да компенсира това като направи предложение за посмъртното му награждаване с държавни почести към правителството и впоследствие към президента.

Първанов разказа, че разговорът му с папа Йоан Павел II е бил труден. Припомняме, историческото посещение на Светия отец в България бе през 2002 г., когато Първанов бе президент на страната.

По думите му, това е бил най-напрегнатият дипломатически момент за него. По записките, които си е водил, папата е казал: „Аз си спомням този мъчителен момент за България, тъй наречената „Българска следа“. Това беше една инсинуация„.

Президентът коментира още, че впоследствие говорителят на Ватикана утвърждава предварителната теза, че папата никога не е вярвал в българската следа каквото изявление е било подготвено и пуснато като прессъобщение.

Срещата с папата бе важна, защото това, което той кажеше, щеше да има голям отзвук в международен мащаб, каза президентът до 2012 г. и посочи, че тогава е дал интервю за „Кориере дела сера“, което е било озаглавено: „Дори папата не вярва в българската следа”. По думите му, това заглавие съвпада с подготвеното от Ватикана прессъобщение.

Затова е бил толкова важен този разговор с папата. Той го определи като труден и заради здравословното състояние на главата на Католическата църква.

„Може ли да не дискутираме дали Антонов е бил въвлечен или не в тази история, защото на три степени на независимия италиански съд потвърдиха без сянка на съмнение, че Антонов няма нищо общо с атентата срещу папата. Днес, както и преди 30 години, италианският съд е категоричен, че Антонов е невинен“, коментира проф. Джузепе Консоло.