Идеята на господин Слави Трифонов за президентска република е по-скоро провокация и със сигурност е самоинициатива, която не е съгласувана в президента.

Това коментира пред Нова телевизия говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Той е скептичен към прокарването дори и на референдум по темата, както Слави Трифонов обяви, най-малкото защото, според Кутев, за следващото Народно събрание ще е предизвикателство да събере обикновено мнозинство, а камо ли такова квалифицирано, за да може да се върви към промяна на Конституцията.

„Най-доброто за следващия парламент е изобщо да събере мнозинство, а конституционно мнозинство за промени в Основния закон е малко вероятно изобщо да се случи в следващите години„, бяха точните думи на Кутев.

Самат идея за президентска република е спорна, тя трябва да подлежи на сериозен дебат, а и въпросът е дали някой го иска, поясни още мнението си Антон Кутев, като постави под въпрос изобщо запознатостта сред българското общество.

Конституционалисти за новата идея на Трифонов за референдум

Конституционалисти за новата идея на Трифонов за референдум

Може да е лайтмотив на кампания обаче

Антон Кутев заяви и че няма информация за извършени кадрови смени в Комисия за защита на потребителите, както вчера обяви, че се готви неговото уволнение Иван Френкев. „Госпожа Нинова вижда навсякъде мафията“, отговори остро към лидера на БСП бившия член на партията.

Антон Кутев обясни, че служебното правителство извършва смени „само там, където е необходимо“ и където е имало политически назначения, които явно не са били малко при предишното управление. Макар и да не уточни кои, Кутев даде пример с „Булгаргаз“, където смяната на ръководството е била необходима, тъй като преди това правителството изобщо не е получавало информация, която му е била нужна.

Очакваме отговор от "Газпром" дали искат да преговарят

Очакваме отговор от „Газпром“ дали искат да преговарят

Росен Христов: Предлагаме изменение на настоящия договор

По темата за евентуалните преговори с „Газпром“ Антон Кутев бе категоричен, че правителството ще ги води единствено и само в рамките на настоящия договор и по никакъв начин няма да се сключва нов дългосрочен договор.

Тези преговори ще бъдат единствено и само да плоскостта и по повод на това, че се търсят всички възможности. А целта на служебното правителство била да постави всички възможности на масата и пред българския народ, включително и цени на газа, за да информира обществеността и да даде възможност на следващото правителство да избере най-доброто.

Разговорите с „Газпром“ не предпоставят нито едно друго действие – нито търсенето на танкери, нито газовата връзка с Гърция.

Спекулация е, че си променяме геополитическата ориентация. Основната цел е диверсификация на източниците… няма да пропуснем каквато и да е възможност за доставка, увери Антон Кутев. Времето, с което разполага служебното правителство, е изключително малко, посочи още той и разкритикува предишните управляващи, че са загубили време, тъй като газовата криза е започнала още през април – май месец, когато е трябвало да се реагира.