В България е установен първи случай на новия вариант на COVID-19 (XBB.1.5 – б. р.), който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариант на познатия щам „Омикрон“, който е най-заразният до момента, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред bTV.

Тя обясни, че появата на новия вариант носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в България. Той обаче не протича тежко, като не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои Ива Христова.

Нов вариант на COVID-19 стигна до България

Нов вариант на COVID-19 стигна до България

СЗО наблюдава варианта XBB.1.5 с повишено внимание

Тя посочи, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

„Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, каза още директорът на НЦЗПБ.

Обявиха грипна епидемия и в София област

Обявиха грипна епидемия и в София област

Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари

По думите й е повишена и заболеваемостта при децата от варицела и скарлатина, която не е вирусно заболяване.

Проф. Христова съветва хората да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.

Бум на варицела у нас

Бум на варицела у нас

Само за последната седмица заразените са над 1000