Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е арестуван за 24 часа. Той е заподозрян за участие в ОПГ за внос на опасни отпадъци.

Досъдебното производство е от януари месец тази година. То е за организирана престъпна група с користна цел с участието на заместник-министъра на околната среда и бивш шеф в РИОСВ. Това стана ясно от брифинга на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Заместник-министърът е спомагал за вноса на боклук от Италия и е оказвал натиск върху служители. Тези, които отказвали да съдействат, били принуждавани да подадат оставка.

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Той поясни, че от 2 месеца отговаря за отпадъците

От схемата се е възползвало дружество за рециклиране в Монтана. За да пести разходи се заели с фиктивни дейности. Пестило и от плащане на данъчни задължения в големи размери.

Шест лица са задържани за 24 часа. Сред тях и е заместник-министърът Красимир Живков.

Спецакция в дома и фирмата на Пламен Бобоков 

Спецакция в дома и фирмата на Пламен Бобоков

Иззети са вещи и документи

Припомняме, че по-рано днес зам.-министър Красимир Живков беше изведен от МОСВ за разпит в спецпрокуратурата. На излизане от сградата той заяви, че не е  арестуван и оказва съдействие на прокуратурата. По думите му отговарял за отпадъците от 2 месеца. 

Рано тази сутрин беше претърсен домът на Красимир Живков в Ботевград, както и къщата и офисите на бизнесмена Пламен Бобоков в Русе.

На комисия по околна среда и водите екоминистър Емил Димитров заяви, че мафията не спи, като поясни, че с Красимир Живков е работил добре.

Ревизоро заяви, че иска набързо да закрие всички площадки за съхранение на отпадъци

Ревизоро: Мафията не спи

Ревизоро: Мафията не спи

Работил е добре с Красимир Живков

Припомняме, че за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Бившият екоминистър Нено Димов беше арестуван на 9 януари след проведена операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите.

На следващия ден той подаде оставка като екоминистър. Той бе обвинен от Апелативния съд затова, че е довел Перник до водната криза.