Републиканци за България - Бургас11

Д-р Виктор Серафимов: Локдаун – лупата, през която видяхме много пробойни

 

 

 

 

Viktor Serafimov (1)Водачът на ПП „Републиканци за България“-Бургас за липсващата връзка между здравеопазване и социални грижи

„Връзката между здравеопазването и социалните грижи в България се губи – някъде между всички гишета и чиновнически бюра. Тук е мястото на психолозите и психоаналитиците, които да запълнят тази празнота и да осигуряват помощта, от която много хора се нуждаят. Днес тази елиминирана връзка създава все по-големи проблеми. Локдаунът се оказа лупата, която направи проблемите много видими. Но те винаги са били там“. Това обяви водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ за 2 МИР Бургас, д-р Виктор Серафимов.

Възрастното и застаряващо население става все повече. Много възрастни хора днес са сами и не могат да получат нито социалната, нито психиатрична грижа, тъй като голяма част от близките им живеят и работят в чужбина.  Социално-психиатричната помощ у нас на практика не съществува и тези възрастни не могат да бъдат настанени в правилните институции, където да се погрижат за тях.

По думите му, за елиминиране на несъвършенствата в тази сфера у нас е нужна цялостна законодателна уредба. Водачът на „Републиканци за България“ във Враца – известният криминален психолог Тодор Тодоров е човекът, който включва точката в амбициозната програма на Републиканците в страната или цялостна политика за реформирането на сектора.

„Цяла една гилдия от психолози, психоаналитици, в някаква степен и психиатри, макар, че те са към здравеопазването, са напълно нерегламентирани. Всеки завършил психология у нас, слага една табела някъде и вече има кабинет. По света има процедура за това – дали е кратка или дълга, има я. При нас процедурата е да си поръчаш табела. Това е. Проблем е от една страна за хората, които работят, психолозите, които са градили името си с години, квалифицирани някъде по света. Изведнъж тези хора, са сложени под общ знаменател с колеги, които може би не са чак толкова добре квалифицирани и без голям опит, но пък имат табела. Работещите специалисти стават жертва на празнотата в Закона. Нужна е реална законова уредба. Този проблем е много по-голям, защото освен специалистите, касае и цялото население“, каза д-р Серафимов.

Експертите са тези, които би следвало да вземат важните за едно общество решения. Решения основания на знания и опит, счита той.

„През последните 30 години се нагледахме на политически интриги. На хора, които разбират повече от интригантството, отколкото от дадена сфера. Ние в „Републиканци за България“ считаме, че е крайно време политическите интриги да отстъпят място на реалните експерти. Нека решенията се вземат от хора, които имат опит и познания в съответната сфера. Аз например имам опит и образование в сферата на правосъдието и на медиите. И нямам намерение да вземам решения, свързани с транспорта, примерно. Когато един човек е експерт в дадена област, той трябва да си тежи на мястото и взема отношение по онези теми, които са неговата сила. Не хората, които насаждат напрежение, а експертите трябва да участват във вземането на решенията“, допълни Серафимов.

Д-р Виктор Серафимов е завършил е математическата гимназия в Пловдив, а след това и Софийски университет със специалност „право“. Още като студент започва да се интересува и международното право и международните отношения. Участва в големи световни състезания – в Украйна, САЩ, Нидерландия. След завършването си записва специализация в Института за следдипломна квалификация към Кеймбриджкия университет по Английско и Европейско право. Успоредно с това започва и обучението на студенти от България за участие в тези форуми. Треньор е на отбора студенти в УНСС, които записват сериозни успехи в две поредни години, измествайки световно признати университети от първото място в състезания по Международно публично право. Говори английски, немски и руски език. Член е на Управителния съвет на Българското национално радио и Българската национална телевизия /2016-2020/. Участвал е в редица работни и експертни групи към Комисията по култура и медии към 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание.

Асистент по Право на ЕС и Международно частно право в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Изнасял е цикъл от лекции, свързани със законодателството в областта на интелектуалната собственост в университети в Китай.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *