Премиерът Гълъб Донев не разбира драмата на ЦИК за размера на параваните за гласуване. В началото на днешното правителствено заседание той изтъкна оживените дискусии около нововъведението в изборния процес – параванът, зад който избирателите ще гласуват с хартиена бюлетина.

Извън изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи да прикрива действията ти, когато застанеш зад него, обясни той на министрите. В изборния кодекс той е заменил стаята за гласуване. Предназначението на изборите му е същото – да защити тайната на вота, каза Донев. Предшественикът на паравана, така наречената тъмна стаичка, никога не е предизвикала смут и колебания при тълкуването й, подчерта министър-председателят. Тя никога не е обърквала изборната администрация, посочи Гълъб Донев, затова и сега – „параванът е мобилната версия на тъмната стаичка.“ Той действал по същия начин като тъмната стаичка.

За него е необяснимо защо го търсят за указания за този „сложен“ въпрос.

МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват избирателите, подчерта той. При организацията на изборите миналата година координацията между ЦИК и кабинетът е била на ниво и премиерът се надява на същото и този път.

Припомняме, преди две седмици говорителят на ЦИК Росица Матева посвети една голяма част от редовния седмичен брифинг преди избори да обясни на журналистите, че макар и параваните този път да са два вида, те ще бъдат наричани с едно име. Каква точно ще е разликата, така и не стана ясно, но стана ясно, че поръчката за изработването им ще е различна.