Аз съм готов да напусна този пост още от 2 август, когото встъпи в длъжност служебното правителство миналата година за пръв път. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред bTV във връзка с проведените на 2 април избори за 49-то Народно събрание, което се очаква да излъчи редовен кабинет.

Донев допълни, че изборите определят бъдещото развитие на страната и всеки служебен кабинет трябва да е готов веднага след провеждането им да сдаде поста на следващото редовно правителство.

По думите му вотът е преминал без съществени нарушения, което се доказва и от мълчанието на партиите по въпроса. Гълъб Донев заяви също, че политиците трябва да бъдат морален стожер срещу купения вот, но фактите сочат, че партиите стоят зад това явление. Във връзка с многобройните проблеми, възникнали с машини за гласуване на 2 април, той обясни, че причините трябва да бъдат изяснени от техническите екипи.

Гълъб Донев между две хипотези: Ще има или не редовен кабинет

Гълъб Донев между две хипотези: Ще има или не редовен кабинет

Неотложните задачи пред депутатите – бюджет, инфлация и законите по ПВУ

Според премиера партиите вероятно са изненадани от резултатите от изборите, по мнението му но това е в резултат на водената от тях кампания, и политиките, които са представили пред избирателите.

„Служебното правителство ръководи и управлява финансите на държавата“, увери той в отговор на въпрос дали държавата е пред фалит, след като изказване на финансовия министър Росица Велкова през март и предприети от подопечното й ведомство мерки за стабилизиране на хазната предизвикаха опасения в тази насока.

Донев посочи, че е постигнат над 20% ръст на данъчните приходи в сравнение с миналата година. Той каза още, че през тази година има данъчни отстъпки, каквито е нямало през 2022 г.

По думите на премиера постъпленията от ДДС са по-малки, защото структурата на износа и вноса е различна. Миналата година имахме първите месеци повече внос, а в момента имаме рекорден износ и трябва да връщаме ДДС, отговори той на обвинения на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев за чадър над големи фирми и несъбрани 400 млн. лв. от ДДС.

Към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките, приети през миналата година. Разходите са увеличени с 30%, а приходите с 20% и по тази причина бюджетният дефицит от 650 млн. лв. Но това гласуваха политиците през 2022 г., без да се съобразят какви са възможностите за приходи в държавата, прехвърли топката министър-председателят.

Половин милиард дефицит само за март

Половин милиард дефицит само за март

Ако същият бюджетен месечен недостиг бъде отчетен и през април, можем да говорим за трайна негативна тенденция

Той увери, че че направи всичко възможно предложения от служебното правителство бюджет да е с дефицит до 3%. „Но дали политиците ще се заиграят отново е въпрос на тяхната отговорност„, изтъкна Донев.

Премиерът коментира и ултиматума, че редовен бюджет ще бъде гласуван само след сформиране на редовен кабинет, който беше поставен от лидера на победилата в изборите партия ГЕРБ Бойко Борисов. Трябва добра сметка от страна на политиците дали ще гласуват нов бюджет на държавата или не, подчерта Донев.

Във връзка с приемането на еврото в България той посочи, че служебното правителство ще внесе съответния закон веднага след конституирането на 49-ото Народното събрание, но е работа на депутатите да приемат зтекстовете, които да гарантират влизането на страната ни в Шенген и Еврозоната.

Американската камара е за по-категорична политическа воля за еврото у нас

Американската камара е за по-категорична политическа воля за еврото у нас

Това е естествен процес на задълбочаваща европейска интерграция на България, според организацията