Къмпингуване на морето само при строги правила. Това поискаха протестиращи пред президенството.

Лошото време не отказа трийсетина граждани да се помолят под прозорците на Росен Плевнелиев да не налага вето на новоприетите помени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, което се иска от някои екогрупи.

Кирил Димитров от Национална асоциация „Българско Черноморие“ обясни за News.bg, че той и съмишлениците му не са против къмпингуващите по родните плажове. Той обаче иска това да е позволено при ясно разписани в закон правила.

По думите му, на места като Иракли и Карадере се събират „индиански племена“, които прекарват там по 4-5 месеца и оставят след себе си планини боклуци. Именно тези еколози замърсяват Черноморието, смята Димитров.

В отворено писмо до президента, премиера и евроинституциите няколко организации настояват „малки маргинализирани общества“ да не окупират плажовете, ограничавайки правото на плажуване на останалите туристи.

За протестиращите дивото къмпингуване е равно на летни катуни, които се разполагат без разрешение и на частна земя, като генерират тонове отпадъци.

Тези хора не генерират приходи от туристически дейности и такси, но задължават с разходи по почистване общините, настояват протестиращите.
Според Димитров пък трябва да има и времево ограничение за къмпингуването. Никой няма да спре плажуващи на едно място за няколко дни, но тумби от стотици хора на едно м