Детските градини отварят от 22 май до 1 юни със заповед на министъра на здравеопазването.

Отварянето ще става поетапно по преценка на местните власти и самите директори на учебни заведения. Отварянето на групите ще става при спазване на строги мерки и следене за тези мерки.

Това бе обявено на брифинг на здравния министър Кирил Ананиев и образователния министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев призова родителите, които могат да оставят децата си вкъщи и в домашна среда, да направят това. Домашната среда е най-безопасната, епидемията и опасността далеч не са преминали.

Вълчев подчерта, че решението за отваряне на детските градини е продиктувано от икономически натиск, тъй като има много родители, които действително не могат да гледат децата си.

Ананиев обясни, че отварянето на детските градини ще стане при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, противоепидемичите мерки и осигуряване на безопасна и сигурна среда за децата.

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Отварянето на детските градини в момента е опасно, смята ген. Мутафчийски

Заразяването у нас ставало във формата на клъстери и имало проследима линия

В заповедта е предвидено от образователния министър да бъдат одобрени мерки за организирането на детските градини и ясли, както и текст, с който се възлага на кметовете на общини да отворят детските градини и ясли. Те ще имат крайната дума, за да се гарантира здравето и живота на децата, уточни здравният министър. Медицинският контрол ще бъде сериозен и ще има непрекъснато видеонаблюдение.

При постъпването ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален живачен термометър, подчерта Ананиев.

Родителите ще подпишат декларация, с която те декларират, че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла. Ако има проблем със здравословното състояние на детето, то няма да бъде допускано в детската градина, каза Ананиев.

Няма да се изискват бележки по Наредба номер 3 – за медицински преглед, за да няма струпване пред кабинетите и лабораториите.

Общините вземат решения кога детските градини да бъдат отворени. На 22 май ще отворят и частните детски градини.

Проверяват детските градини в София за класирани деца с фалшиви документи

Проверяват детските градини в София за класирани деца с фалшиви документи

Заради редица сигнали за злоупотреби

Посещението на детска градина няма да бъде задължително, като то няма да бъде обвързано със социалните помощи.

Групите трябва да бъдат със средна пълняемост – 10 или 11 деца, но Вълчев очаква между 12 или 18 деца в група. Няма да се поставят максимално ограничение. Ако времето позволява, повечето време децата трябва да прекарват навън, в дворовете на детската градина.

„Не може да има дистанция между децата вътре в детските градини. Ще се предприемат такива мерки между учителите и родителите, но на практика това не може да стане с децата в детските градини“, подчерта Вълчев.

38% от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина, а над 30% се колебаят дали да ги пуснат, показват данните от допитването, проведено от МОН. 74-75% от детските градини по време на извънредното положение са работили що-годе интензивно в електронна среда, отчете образователният министър и припомни, че това обучение не беше задължително, а препоръчително.

Сачева: Обсъждаме идеята да се открият защитени детски градини и училища

Сачева: Обсъждаме идеята да се открият защитени детски градини и училища

Социалният министър обясни какви са възможностите за родителите, чиито деца не са на детска градина заради коронавируса

Предвижда дезинфекция на дворните площадки и местата за игра с най-добрите препарати. Болните деца с астма и диабет също ще могат да се върнат в детската градина, но отговорността е на родителите, добави образователният министър.

Той съветва родителите да измерват всяка сутрин температурата на детето си и да поемат своята отговорност. „Ако имат възможност родителите да не пускат децата в детската градина“, призова отново Вълчев.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че ако има заразено дете с коронавирус, ще бъде поставена под карантина засегната група, а не цялата детска градина. Нямаме притеснения за децата и здравето им, притесненията са ни за персонала, който работи там.

Когато всичко е под контрол, рискът от зараза не е голям, увери Кунчев.

Предвижда се целево тестване на персонала в детските градини, за да бъде проследена тенденцията от заболеваемостта от коронавирус.

Дезинфекцират градския транспорт и детските градини в София заради коронавируса

Дезинфекцират градския транспорт и детските градини в София заради коронавируса

Столичната община създава организация за превенция

На въпрос за готовността на персонала да се върне на работа, Красимир Вълчев каза, че до 10% от запитаните са заявили, че не желаят да се връщат на работа. Всеки има право да заяви и отпуск, обясни Вълчев. По думите му не се очакват проблеми с обезпечаването на детските градини с персонал.

Ще бъде увеличен интервалът от време за взимане на децата от детските градини. Самите деца ще бъдат оставяни пред входа на сградата, ако не вали, ако вали -във фоайето, за да няма много взаимодействие между учители и родители.

Обучението в електронна среда помогна за спазването на мерките за карантината, защото децата били ангажирани, отчете образователният министър.

Зрелостниците ще получат дипломите си навреме, уверява Вълчев

Зрелостниците ще получат дипломите си навреме, уверява Вълчев

Ще има допълнителни занимания за учениците, участвали неефективно в е-обучението

За нас най-голямото притеснение е провеждане на дейности за преодоляване на образователни трудности, предупреди Вълчев.

„Ситуацията задълбочи неравенствата, но тези дейности могат да бъдат ефективни с частично присъствие“, каза просветният министър, който призова за още седмица по тази тема.

Всички деца ще бъдат записани в първи клас и без да се правят тестове за това, увери Красимир Вълчев. Първокласниците ще получат удостоверения.