Депутатите от 47-то Народно събрание приеха на първо гласуване удължаване на действието на Бюджет 2021 за първите три месеца на тази година – до 31 март 2022 г. Причината е, че все още не са внесени новите законопроекти.

Народните представители гласуваха със 125 гласа „за“, 10 „против“ и 74 „въздържали се“.

По време на дебатите стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ ще подкрепят удължаването на срока на Бюджет 2021 г. За изготвяне на нов бюджет е необходимо повече време и за това се дава необходимото нужно време на коалицията да отрази политиките, заложени в коалиционното споразумение и всички допълнителни мерки в социалната, здравна политика и всички други сектори. Новият бюджет ще бъде изготвен и внесен в парламента до края на месец януари, увери Венко Събрутев.

Елена Гунчева от „Възраждане“ заяви, че от партията на Костадин Костадинов ще подкрепят удължаване срока на Бюджет 2021. По думите ѝ точно когато цените растат нагоре, народните представители е възможно да поставят хората в положение, че обществото няма да знае как да оцелее. Държавният бюджет трябвало вече да е приет, а сега отново щяло да бъде допуснато всичко това да се отрази върху доходите на хората.

Гунчева настоя за отпадане на 3 параграф от Бюджет 2021: „Ако отпадне параграф З от законопроекта, Министерството но финансите има готовност с 19 млн. лв. да компенсира разликата в коефициента на личните асистенти. Няма отстъпление от поетия ангажимент по отношение на Държавната агенция за хората с увреждания. По отношение на Закона за хората с увреждания няма замразена финансова подкрепа по този закон, защото там действа автоматичен механизъм.

Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, уверява Асен Василев

Министерският съвет прие граница на бедност за 2022 г. в размер на 413 лв. и всички плащания, свързани с този показател, ще бъдат изплатени. Съгласно поетите ангажименти към НАТО разходите за отбрана са 1,7 % и в рамките на този размер ще бъдат изпълнени всички поети в коалиционното споразумение ангажименти“.

Реакцията на опозицията също не закъсня. Деница Сачева от ГЕРБ също настоя да отпадне параграф 3 от Бюджет 2021. Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи удължаването на срока на действие на Бюджет 2021, а ще гласуват „въздържали се“. През последните 8 месеца ексуправляващите станали свидетели на безпрецедентно и хаотично управление на публичните финанси, но и въвеждане на лоши практики за управление на бюджетния процес. „Кога сме започвали новата година без приет бюджет?“, запита Ананиев.

Ананиев запита дали удължаването на срока на Бюджет 2021 обхваща всички разпоредби, които трябва да действат от 1 януари 2022 г. и не се ли лишават определени хора от съответните привилегии, добавки и компенсации. Изпуснати са редица разпоредби, които дават основание да се прилагат норми от 1 януари 2022 г. за общините, здравеопазването и за социалната сфера, посочи Ананиев.

„Защо удължаването на срока на Бюджет 2021 г е до 31 март? Означава ли това, че бюджетът няма да бъде прието до тази дата?“, запита бившият финансов министър.

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Бюджет 2022 – кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Новото правителство ще трябва да използва като основа проектобюджета на служебния кабинет

Кирил Ананиев се надява до края на януари депутатите да получат и да разгледат проектобюджета за 2022 г., а до края на февруари месец държавният бюджет да бъде одобрен от парламента. За Ананиев е недопустимо толкова време да се загуби за приемането на бюджета. „Утре ще се навърши един месец, откакто новото правителство управлява, а това е достатъчно време да се подготвят бюджетите и тригодишната бюджетна рамка за изпълнението на бюджета за цялата 2022 г. Натъкваме се на това, че бюджетната процедура на България ще премине на три етапа“, отсече Ананиев.

Той уточни, че още преди да се приеме бюджета през месец юли, щяло да има нова актуализация на бюджета. Това означава, че бюджетът, който ще се гласува, няма да бъде окончателният бюджет по приходите и разходите. „Защо трябва да се чака месец юни, след като се предвижда какви ще бъдат приходите, за да се прилагат нови политики?“, недоумява Ананиев.

Трябва ли изчисленията, за които говори финансовият министър да се правят 6 месеца? Това означава ли, че когато се е правило коалиционното споразумение колко струват мерките и как това ще се отрази на дефицит на държавата в изпълнението на бюджета?, продължи да пита Ананиев.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански увери Елена Гунчева, че между първо и второ четене много ясно е изразена позицията на четворната коалиция, че параграф 3 от Бюджет 2021 ще отпадне. Реагирахме достатъчно навреме, увери Каримански.

Той запита Ананиев дали това е първият случай, при който бюджетът не е бил приет до края на годината, като даде пример, че в края на 90-те години е имало случаи, при които бюджетът е бил приет на 1 юли.

Парите в Бюджет 2022 няма да стигнат за всичко, пресмята Милен Велчев

Парите в Бюджет 2022 няма да стигнат за всичко, пресмята Милен Велчев

Теоретично е възможно да встъпим в Новата година без Бюджет

Цончо Ганев от „Възраждане“ разкритикува Кирил Ананиев за това, че четворната коалиция нямала визия за бюджета. Визия има, знаят много добре и очакват на фона на висока събираемост, на фона на галопираща инфлация и на фона на това, че електроенергията струва в пъти повече, отколкото струва. Приходите се очаква да бъдат в пъти повече и ще има много излишъци, които предстои да се види дали ще минат с решение на парламента и ще бъдат разпределяни както досега“, подчерта Ганев.

Кирил Ананиев призова депутатите от „Възраждане“ да не вярват на всичко, което говори вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

От ДПС също взеха думата. Доц. Петър Чобанов от ДПС заяви, че страната се намира в трудна ситуация от гледна точка на бюджета. По думите му може да се каже, че първото най-добро било да се започне годината на чисто с нов бюджет, а второто най-добро щяло да е бюджетът да е бил приет в края на 2021 г. Чобанов настоя да се поеме ангажимент по разходи на бюджета за министерствата, а МС да приеме и лимитите за разходите министерствата, въпреки че те се третират от Закона за публичните финанси.

АИКБ се тревожат, че по Бюджет 2022 г. все още не се работи

АИКБ се тревожат, че по Бюджет 2022 г. все още не се работи

Те дават препоръки за него

Той се надява още в новия бюджет да има здрав разум, качество и поне да има общо разбиране от страна на коалицията от процесите и рисковете, които протичат, но и за тяхното решение.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин, който ръководи днешното пленарно заседание поради карантината от COVID-19 на Никола Минчев, призова депутатите да си сложат маски, но и да ги носят правилно.

Припомняме, Никола Минчев даде положителна проба на COVID-19 по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник.