ДАНС, СЕМ и КРС по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров влизат на проверка в Българско национално радио. Това съобщиха от пресцентъра на държавното радио.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Проверката е по повод на обявеното прекъсване на излъчването с обяснение за планирана техническа профилактика, но и след получаване на писмо от ДАНС, че така се създава опасност за застрашаване на националната сигурност. Проверката ще е под наблюдението на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поискал да бъдат оправени „безобразията“ в БНР.Пред журналисти в Русе той посочи, че не е стъпвал в радиото 10 години и не познава директора му. Скандалът обаче според него се прави нарочно. Премиерът обясни и че е разговарял по телефона с журналиста Силвия Великова, която съобщи вчера, че е отстранена от съдебния ресор заради критиките си.

От кого и с каква цел, Борисов не коментира, но посочи, че като председател на ГЕРБ може да поиска оставката на този директор през парламента, ако журналистката не бъде възстановена на работа. И това му е идела да направи и щял да го направи, ако Силвия Великова, с която се познавал професионално, не била върната на работа.

Припомняме, вчера бе пенсиониран директора на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) Ивайло Савов, а постът му бе поет временно от Николай Кръстев, който, позовавайки се на длъжностна характеристика отстрани журналиста Силвия Великова от ресора й и стола на водещ в предаването в петък сутрин. Тази сутрин Николай Кръстев подаде оставка на свой ред.