При всяко едно положение и независимо на кого ще бъде връчен третият мандат, ще бъде свикан Национален съвет на БСП и депутатът Георги Гьоков е сигурен, че няма да има изненади, тъй като приоритетите на БСП са ясни. Остава същата и позицията на БСП, че ще води разговори с всички партии, също така както ако получи партията третия мандат. Ако ДБ получи папката, също ще разговарят. Гьоков не коментира развръзка с мандат в ръцете на „Български възход“, посочвайки, че разговорите с бившите коалиционни партньори ще се водят по-лесно, тъй като това ще бъдат разговори по приоритети и стъпили на вече водени положителни политики.

„Но ако беше толкова лесно, президентът вече щеше да е връчил мандата“, допълни Гьоков.

Лично той, като член на БСП, отказва да носи вина, ако третият мандат се окаже неуспешен. По думите му отговорността би била на целия парламент и на всички парламентарно представени партии. Иначе, по думите му, БСП е голяма партия и от партиите, които се справили успешно с реализацията на мандата. Има вероятност и четвъртия опит за е успешен – така отговори депутатът на въпрос не се ли притесняват в партията, че през 2022 и 2021 г. цели три пъти държаха папката, но нито веднъж не успяха да я върнат изпълнена.

Депутатът не вижда в ГЕРБ ентусиазъм да подкрепи правителство с третия мандат, а и Борисов непрекъснато си сменя приоритетите. „Вижте атаките от ПГ на ГЕРБ към евентуалните си коалиционни партньори“, призова Георги Гьоков и заяви, че подкрепа от ГЕРБ винаги е под въпрос.

Социалистът коментира думите на вицепрезидента Йотова, че носителят на третия мандат трябва да продължи политиките на служебното правителство: „Служебното правителство въобще не му е работа по Конституция да генерира каквито и да е било политики, аз не знам кои трябва да се продължават. Нормално е да критикуваме провежданите от тях политики, тъй като нашите виждания са в други посоки. Аз не одобрявам техните действия в социалната сфера“, заяви той и даде пример с отстъпката за горивата: „Най-малкото, което трябваше да се направи – когато прекъсват помощта от 25 ст. отстъпка за горивата, да са готови с друга мярка.“