ГЕРБ внасят предложение за местните избори да се отмени машинното гласуване – причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени. Предложението влиза като промяна в Изборния кодекс.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание. Депутатът Анна Александрова се позова като аргумент за предложението и на доклада на ЦИК, който предупреждава, че ако на местните избори останат 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим самите избори. Предложението е подписано от ГЕРБ, заедно с Обединени патриоти и Воля. По думите на Анна Александрова ДПС също ще подкрепи промените в Изборния кодекс.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Предлага се машинно гласуване на местни и парламентарни избори да не се използва. Причината е, че местните избори са най-тежките в българското законодателство.

При положение, че на местни избори има и балотаж, машините трябва да бъдат пренастроени, а това ще усложни процесът, обясни и народният представител Александър Ненков.

Парите за един демократичен вот не могат да бъдат спестявани, но на последните избори за Европейски парламент машините не са довели до по-справедливи избори, според Ненков и подчерта, че този вид вот е и много скъп. 77 стотинки струва вотът с хартиена бюлетина, докато с машина той възлиза на 60 лева.

Анна Александрова посочи и че сигурността на вота била застрашена по отношение сертифицирането и придвижването на машините.

Важно е да привлечем българския гражданин към урната за гласуване, изтъкна Александрова.

Като отговорни политици трябва да признаем, че „машините се оказаха скъпоструващ експеримент, скъпоструващи играчки„, които не са допринесли за по-честни и лесни от организационна гледна точка избори.

Според Александър Нeнков на местните избори ще бъде трудно за партиите да попълнят дори и секционните комисии. Извънпарламентарните партии неглижират организационния процес, затова и те, според Ненков, нямат думата.

Припомняме, че ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) „използваемост“ на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

Припомняме, че на европейските избори след много настоявания беше проведено машинно гласуване в 3000 секции, като още преди това ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота.