ГЕРБ отлагат решението си дали ще развалят „некоалицията“ с ПП/ДБ за след събота, когато ще се проведе Национално събрание на ГЕРБ, на което ще присъстват депутатите от партията, областни координатори.

Това стана ясно от коментар на Десислава Атанасова след проведено днес в централата на партията съвещание на парламентарната група на ГЕРБ. На изявлението, направено пред сградата, където се помещава ГЕРБ, присъстваха само отбрани журналисти, като първоначално бе обявено, че открита за медиите част няма да има, а само изявление на Борисов, което ще се излъчва онлайн.

Подкрепата, дадена от ГЕРБ за кабинета, се основавала на управленската и законодателната програма, а в момента от партията на Борисов правят анализ дали се изпълняват всички ангажименти.

„Но на пръв прочит – има сектори, в които има значително неизпълнение на управленската програма в редица сектори, не искам да казвам в момента кои„, посочи Атанасова. Поради това през следващата седмица председателите на ресорните комисии в парламента ще поканят съответните министри и ще търсят отговори къде ангажиментите не са изпълнени.

Бойко Борисов в сглобки не участва, управлението на държавата е агония

Бойко Борисов в сглобки не участва, управлението на държавата е агония

ПП си веят знамена с „Възраждане“ и БСП, а целта им е само да кажат, че мачкат ГЕРБ

Що се касае за Бюджет 2024, внесен в парламента от Асен Василев – ГЕРБ ще анализират с кои от предложенията са съгласни, но освен това ще искат включване на големи инфраструктурни проекти.

ГЕРБ ще влязат в пленарна зала утре, защото са „много отговорни политици“, а освен данъчните закони има да се гледа и ветото на президента върху Закона за енергетиката, както и инвестиционните разходи за отбрана.

Не се държим детински и на инат да не влезем в пленарна зала или пък да наказваме някого, но считаме, че и нашите колеги трябва да се държат по този начин„, обърна се към ПП/ДБ Атанасова.

А що се касае до темата за коалиционно споразумение, което и трите партии искали, поне по думите на Христо Иванов от по-рано днес – това не било най-важният въпрос, отсече вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

Включително и основната тема не е поведението на нашия некоалиционен партньор, макар тук да има много какво да се каже. (…) Ако има тема, това е как работи правителството и какво прави“, каза той. И започна с критиките – темпото на работа на кабинета било незадоволително, неизпълнението на програмата било драстично.

Дончев избягна да направи прогноза ще оттегли ли ГЕРБ подкрепата си от кабинета, като посочи – въпросът е има ли шанс правителството да работи по-добре.

Кирил Петков готов на среща с ГЕРБ - целият народ чакал

Кирил Петков готов на среща с ГЕРБ – целият народ чакал

Съпредседателят на ПП призова ГЕРБ и ДПС да се явят в парламента

Исканията на ГЕРБ коментира и Бойко Борисов постфактум на среща с депутатите си, излъчвана в интернет и на която медиите не присъстваха. Събитието протичаше по следния начин – депутатите-експерти в различните ресори и отчитаха неизпълнените от кабинета неща в съответните сфери.

По темата инфраструктура – Борисов настоя да се предвидят в бюджета за догодина пари за големите инфраструктурни проекти.

„И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме околовръстно – трябва да го видим в бюджета, както за стадионите, за Хасково, за Кърджали, за Плевен поехме ангажимент за реконструкция на стадиона… Трябва да си изпълняваме обещанията.“ Припомняме, че в Пловдив бе и единствената публична изява на лидера на ГЕРБ след изборите, където кандидатът на ГЕРБ спечели изборите на втория тур.

Борисов предложи и парламентът да вземе нарочни решения, които да задължат кабинета да строи обекти като АМ „Хемус“, „Струма“, пътя Велико Търново – Русе и др. По думите му настоящият регионален министър Андрей Цеков се стараел, но бил бламиран от собствените си колеги в МС.

В крайна сметка Борисов предложи живото излъчване да спре преди да се минат всички ресори, като преди това предложи решение – министрите във всяка една сфера да идват всяка седмица (например във вторник) в ресорните комисии в НС и заедно с депутатите да предлагат и обсъждат политиките в сектора. Така според него ще може да се говори вече за взаимна отговорност, а не както е досега – ГЕРБ да гласуват неща, предложени им еднолично от Министерски съвет, без да са обсъдени предварително.

Да, сглобката или механизмът, трябва да се предоговори. В МРРБ имаме ли зам.-министър – да, в МЗ – не, във Финансите – не, в НАП – не, в Митниците – не, в АДФИ – не… Така че по-скоро трябва да намерим решение в тази ситуация“, каза той.

Освен това – да се събират и групи от експерти, които да разработват предложенията за политики.

Борисов възложи на Десислава Атанасова и Деница Сачева заедно с „3-ма души“ от ПП/ДБ да обсъдят точния механизъм и график на съвместната работа между министри и депутати.

„Да взимаме заедно решенията и да носим солидарност и отговорност. Защото сега например министърът на финансите прави каквото си реши. (…) И вместо да играем съвместно, ние сме опозиция. И затова журналистите резонно задават въпроса – защо стоите? И ако този механизъм не сработи, е щета и за ПП, и за НАС“, завърши лидерът на ГЕРБ.

Всички искали коалиционно споразумение, но такова няма

Всички искали коалиционно споразумение, но такова няма

Христо Иванов изготвил първия вариант

Припомняме, че в началото на съставянето на правителството Денков/Габриел от ПП и ДБ настояваха, че това не е коалиция, затова и няма нужда от споразумение. Така се родиха нарицателните „некоалицията“ и „сглобка“. От ГЕРБ също искаха такова споразумение но с половин уста. Като споразумение бе представена законодателната програма на Народното събрание и то след като от ПП/ДБ поставиха 7 условия на ГЕРБ.

От ПП/ДБ неведнъж обаче са поставяли въпроса за формата, по който функционира мнозинството и нуждата от регулярни срещи между партньорите в управлението. Такива срещи така и не се състоят или поне не и официално.