ГЕРБ не снемат доверието си от президента Румен Радев, въпреки че вчера той сне своето от кабинета. Това стана ясно от декларация на Георги Марков.

Съжаляваме за тази издънка на президента, сподели той. Бойко Борисов превъзхождал в едно Румен Радев – бил обичлив. Обичал всички. Накарал Вучич и Тачи да седнат на една маса, обичал демократите и републиканците в САЩ.

Обичал всички кметове и го доказал, като започнал да решава проблемите на перничани. Марков е недоволен от разделението между хората, което направил държавният глава – на морални и неморални. Моралните били, според изказването му, тези, които гласували за него, а неморалните -избирателите на ГЕРБ.

Борисов за Радев: Оставям на съвестта на всеки, който воюва, да продължава да го прави

Борисов за Радев: Оставям на съвестта на всеки, който воюва, да продължава да го прави

За бунището под АМ „Струма“ – това трябва да се приключи днес

Хората обаче, които избирали ГЕРБ на осем парламентарни избори, било болшинство. Марков смята още, че държавният глава не бил прав, че институциите са замръзнали. Премиерът ни бил много деен и докарал в страната ни безпрецедентно много министър-председатели. Главният прокурор Иван Гешев също не бил във фризера, развихрил се в гонене на престъпността. Герберът недоумява защо държавният глава мълчи за прехода. Марков припомни управлението на Луканов и на Жан Виденов и контрира критиките за обеднелия български народ, спомняйки си как тогава като конституционен съдия е вземал заплата от 5 долара.

Тома Биков чул откриване на предизборната кампания на Радев

Тома Биков чул откриване на предизборната кампания на Радев

Иска да предизвика правителствена криза в момент на неяснота и кой ще е лидер на опозицията?

Депутатът посочи още, че ГЕРБ като мнозинство ще помисли дали да не иска импийчмънт на Румен Радев, след като излезе тълкувателното решение на КС по искането на обвинител номер едно за имунитета на президента.

Президентът каза истината и това дразнело герберите, според социалиста Крум Зарков. По мнението му снетото доверие от държавния глава към управлението на Бойко Борисов е изключително важен политически акт. Той не е безпрецедентен и други президенти са правили същото, припомни той и обясни, че подобни актове са реализирани от президентите Жельо Желев и Росен Плевнелиев.Ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме им поставяли под съмнение правото да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството според тях не си върши работата, обясни червеният депутат.

Най-важното в обръщението на държавния глава бил призивът да се сложи край.“На кое? На розовите думи: да, на източването на публичните средства: да, но и на още нещо. На абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната ни в абсолютно безвремие“, допълни Крум Зарков.

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

ДПС пък предлагат диалог. Йордан Цонев изтъкна, че избори едва ли ще доведат до промяна. Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, посочи той и уточни, че Румен Радев не казал нищо ново. Властта се движи от криза в криза, заяви Цонев. Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава криза в остра фаза, подчерта той. Има крещяща нужда от извършване на дълбоки институционални реформи в повечето обществени сектори в страната, смята депутатът от ДПС. Нямало обаче мнозинство с воля да направи тези реформи.

„Самото вчерашно изявление не задълбочава ли кризата още повече, защото криза има? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата?“, пита Цонев и отговори, че Радев не давал решението.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

„Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент“, заяви Борисов

Упражнението „стани да седна“ не си струвало усилията, според него.

За Искрен Веселинов от ОП проблем била кризата на елитите. Трябвало да има зрялост в политическата класа. Иначе нямало да има промяна. Воеводата не в доволен от негативизма, с който е заливан народът. Ние сме длъжни не да говорим за безнадеждността, а да дадем надежда на хората, категоричен е Веселинов. Нека да търсим решенията, а не войните, настоя още депутатът и заяви, че ОП са готови за диалог.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочи, че президентът говорел празни приказки. Той иска Румен Радев да се произнесе за забраната да гласуват неграмотни, да има видеонаблюдение на процеса на броене на бюлетините. А държавният глава не се интересувал от това. БСП пък задушавала алтернативите на прехода. Вие сте им много удобни, обърна се Марешки към социалистите. Всички се страхували да „пробват“ „Воля“ във властта, според него. Проблемът на президента е, че е президент на БСП, а не на всички българи, смята Марешки.