Photo_Svilenski_1.09(1)

  Георги Свиленски: За БСП приоритет остава политиката по доходите на хората и подпомагането на бизнеса

  Управляващите вървят по своя среднощен сценарии за овладяване на служби, ние продължаваме предизборната си програма в подкрепа на хората, категорични са социалистите

  „Виждаме, че управляващите вървят по своя сценарий, изтекъл от един среднощен запис. Ние от БСП продължаваме своята предизборна програма и последователна политика в подкрепа на доходите на хората, на социалната политика, на подпомагането на бизнеса и икономиката на страната”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски днес, преди старта на новата парламентарна сесия.

  „Виждаме и това, че има здрава сглобка, но за съжаление, има слабо управление. Двете неща въобще не са свързани.Това, че 3 партии, които са се хванали една за друга, за да оцелеят в разпределяне на постове, в разпределяне на обществени поръчки не значи, че имаме силно и стабилно управление”, коментира Георги Свиленски и подчерта, че БСП ще работи в посока да промени това. „Но и ще покажем на българските граждани какви хора ни управляват, с какви аргументи, интереси, цели – защото вече пет месеца и половина е сформиран парламента, но не виждаме нито един от проблемите на българските граждани, приложен и решен през законодателството. Вместо това – непрекъснати спорове по дневния ред – в кой орган да има назначение, за да бъде устроен даден човек на работа”, посочи социалистът.

  „Надявам се този сезон първо да започнем работа по бюджета навреме, работа по проблемите на сигурността, защото виждате – всеки ден вашите актуални предавания започват с криминална хроника, това е недопустимо. Мафията и мутрите по улиците се завърнаха – на това трябва да се сложи край”, заяви още Свиленски. По думите му – проблеми има много, но няма мнозинство, което да ги решава.

  „Никой български гражданин не е поставил въпроса по време на предизборна кампания или в социологически изследвания, че има проблем с това кой избира ръководството на службите. Но понеже в оня запис, среднощния, някой каза, че трябва да се овладеят службите и МВР – ние сега вървим по този сценарий, а не по предизборните програми на партиите”, заяви Георги Свиленски и подчерта, че БСП няма да подкрепи конюнктурни промени.

  „БСП е 130-годишна партия, а през последните 30 години начело на държавата са били 6 или 7 президенти. Ние заради действията на един президент няма как да променяме Конституция и законодателство, защото този президент си позволи използвайки служебните кабинети, да променя служби, регулатори, да сключва дългосрочни договори и стратегии. Да, ние казахме, че това не трябва да се прави, че служебният кабинет трябва единствено да организира изборния процес и това е заложено по Конституция”, категоричен беше социалистът.

  БСП няма да подкрепи предлаганите промени в Конституцията. „Няма как да подкрепим 3 март да не е национален празник, няма как да подкрепим неясни тези на хора, които са се опитвали да променят Конституцията – втори неуспешен опит не е нужно да причиняваме на българските граждани”, заключи Свиленски.

  „БСП сме последователни в работата си за това България да е социална държава. И приоритет в работата ни, включително и при гледането на бюджета за 2024 г, които предстои да обсъждаме на първо четене съвсем скоро, ще продължи да е политиката по доходите на хората”. Това заяви пред БНТ тази сутрин и народният представител от ПГ на „БСП за България Христо Проданов.

  По думите на Проданов въпреки, че БСП няма управленско мнозинство, нейната последователна социална политика много пъти се е увенчавала с успех и даде пример с минималната работна заплата. „Над 40 пъти предлагахме този важен за хората въпрос да влезе в дневния ред на Парламента и това в крайна сметка стана факт – прие се предложението ни минималната работна заплата да е 50 % от средната, което е около 950 лв., макар и не от средата на тази година, както настоявахме”, посочи Христо Проданов.

  В отговор на въпрос на БНТ социалистът коментира, че партиите в „сглобката” правят така, че тя да изглежда стабилна: „Докато не изперат ПП и ДБ Борисов – няма да се откажат”.

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *