Още в петък, 19 май, във Върховна касационна прокуратура са снети обяснения от главния прокурор Иван Гешев във връзка с проверката за търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. ВКП заявява, че към обясненията са „приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина„.

„Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения“, посочват от ВКП.

Това посочва в прессъобщение от ВКП, от където също така припомнят, че се извършва и проверка по сигнал на шефа на НСлС Борислав Сарафов. Трябва да се отбележи, че според ВКП е „обществено известно“ вече това, както и че се извършва разследване по повод опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев от 1 май.

С изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

Прокуратурата информира от днес в името на поетия ангажимент за предоставяне на обективна информация на българското общество изброява отворени случаи:

Както и сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

Явно става въпрос за случая с източване на средства от АМ „Хемус“, за които има заведено производство и дори повдигнато обвинение на едно лице. Според твърдения обаче на бившия вътрешен министър Бойко Рашков парите за „Хемус“ за изнесени в чували. Според политическия анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай това е станало именно като дипломатически товар и то със самолетите на „Авиоотряд“ 28.

Както и сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. – председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

Вероятно става въпрос за Мирослав Найденов, бивш земеделски министър в правителство на ГЕРБ, който бе част и от скандалния запис, който изтече публично, на разговор между него, Бойко Борисов и разследващия го за злоупотреби прокурор Николай Кокинов.

Потвърждава и че е получила сигнал от сдружение за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – Мария Габриел.

Също така във ВКП са получени два сигнала от гражданин с твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. С тези инициали членове на прокурорската колегия са Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства, уверяват от Върховната касационна прокуратура.