Още по темата

  • Гръцки икономист: Не се вижда решение на кризата
    Преди 6 часа
  • Шивашки фирми фалират заради гръцката блокада
    Преди 1 ден
  • Бойко Борисов говори с Жан-Клод Юнкер за гръцката гранична блокада
    Преди 4 дни
  • Московски: Нямам с кого да преговарям за блокираната граница
    Преди 5 дни
  • Джамбазки: Ще направя скандал в Европейския парламент
    Преди 6 дни

След като гръцките фермери отново блокираха пропускателния пункт „Кулата“, днес български превозвачи организираха контрапротест.

Те обявиха, че ще направят пълна блокада на границата ни с Гърция, съобщи Нова ТВ.

Причината за това е неспазеното обещание на южните ни съседи да отварят коридор за преминаване в определени часове.

Във вторник по обяд сънародниците ни затвориха ГКПП „Кулата“.

Опашката от ТИР-ове пред граничния пункт на наша територия е 12 км. Преди граничния пункт има блокада от автомобил на Гранична полиция, на около 1 километър преди патрул на Пътна полиция спират и леки автомобили, съобщава кореспондент на БГНЕС.

Изходите на пункта от гръцка страна са блокирани с огради, преди тях са около 100-ина протестиращи, от колоната преди границата пеш се присъединяват и други техни колеги.

„Оставаме тук докрай. Ще пропускаме само коли, превозващи болни хора или малки деца“, каза Минчо Железаров, който е част от стачния комитет.

„На хората им омръзна гръцките фермери да се гаврят с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха.

Те говорят, че техните семейства гладували, а на тези хора, които са на границата, семействата не гладуват ли“, риторично попита председателят на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски, цитиран от агенция „Фокус“.

Той каза, че в момента се събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може те да заведат иск в гръцки съд.

„Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат“, категоричен е Миролюб Столарски.

„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери“, допълни той.