Няма директен износ на оръжия на Украйна. Това обяви на брифинг съпредседателят на ПП Асен Василев. Износ е имало за редица страни, обаче след това оръжията стигали до Украйна. Спазили сме решението на НС до буква, увери бившият финансов министър.

Няма директно изнасяне и е факт, че са спазени всички закони, по думите му.

Най-горещите места в ада се пазят за хора, които проявяват неутралитет, заяви той с думите на Данте и отчете задоволството си, че за войната в Украйна България не е била неутрална. Най-накрая има признание за България, защото България направи правилния избор, по думите му.

Кирил Петков също увери, че директен износ за Украйна не е имало. Партньорите ни купували оръжието на индустрията ни и част от него е отивало за Украйна. Иначе той е доволен от публикацията за българската подкрепа за Украйна.

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Die Welt: България – страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Страната ни е предоставила муниции, покриващи 1/3 от нуждите на украинската армия

Корнелия Нинова в предишния кабинет заявявала, че ако има директен износ, щяла да оттегли подкрепата за правителството. Спазена е тази уговорка, по думите на Кирил Петков, но поясни, че помощта за Украйна е била основополагаща. От думите му стана ясно, че България е изнасяла дизел през частни компании. Няма правителствена програма за това, изтъкна съпредседателят на ПП.

Кирил Петков е доволен, че публикацията е с позитивен контекст за страната ни.

ПП чакат какво ще реши левицата на днешния пленум. Позициите на партията оставали същите и нямало да променят приоритетите за страната. За ПП основополагащо е смяната на главния прокурор и съдебната реформа.

Във връзка със скандала с криптобанката Nexo Асен Василев изаяви, че не са купувани депутатски места в партията.

Тъй като финансирането на партиите само със субсидията било трудно, затова се налагало да събират дарения. Трябвало да се дебатира как се финансирате партиите, според Василев. Не е имало среща с Nexo в МФ, поясни той.

Петков също се изказа за прозрачно финансиране на партиите.

Припомняме, че публикация в германския Die Welt под заглавие „Страната, която тайно спаси Украйна“ твърди, че България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна във всъщност най-труден момент за армията – началото на войната. Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава пред германския вестник, че България е предоставила помощта. Кулеба посети София през април миналата година – два месеца след началото на войната и стоя дълго време извън протокола. Тогава Петков обясни на украинския министър, че ситуацията в България „не е лесна“, но обеща да направи „всичко по силите си“. Само десетина дни по-късно премиерът Петков заведе в Киев делегация с представители от политическите партии в коалицията без такъв от БСП, като съвместният брифинг на държавните глави завърши с положителен тон, но без конкретика. През цялото време на управлението на кабинета Кирил Петков Корнелия Нинова, тогава вицепремиер и министър на икономиката, утвърждаваше, че за Украйна не е изнесен и един куршум.

Днес, осем месеца по-късно, депутатът от БСП Ченчев повтори тези думи дословно.

Цяла България сега БСП гледа, доволен Ченчев

Цяла България сега БСП гледа, доволен Ченчев

Левицата щяла да подходи отговорно, е не само да тупа топката

Публикацията на Die Welt предизвика редица журналистичеи въпроси и съответно коментари на политически лидери и представители. Христо Иванов, ДБ, заяви, че България тепърва трябва да се доказва като лоялен партньор в НАТО, а Даниел Митов, ГЕРБ, попита защо това е ставало тайно и припомниха, че отдавна са призовавали Кирил Петков и Корнелия Нинова да си признаят. Лидерът на БВ Стефан Янев, който беше първият военен министър в кабинета Петков и бе уволнен именно заради изказвания в стил „Кремъл“ за войната в Украйна, заяви пък, че е нормално българска оръжейна индустрия да търси пазари, каза Янев.