02 (1)

Българите в чужбина да гласуват по пощата, а директорите на МВР да са на ротационен принцип

 

Благодарим ви, че правите всичко възможно да се осъществи диалог в президентската институция с неправителствените организации, с всички институции, както и с парламентарните и извънпарламентарните партии. Предстоящите парламентарни избори са много по-различни от всички провеждани в демократичния процес на страната ни след 1990 г. Изключително тревожно е, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните му права, за да осъществи правото си на глас.

Това заяви председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по време на консултациите при президента Румен Радев, в които участва с международния секретар д-р Джема Грозданова, административния секретар и говорител на партията д-р Виктор Серафимов и д-р Севдалин Куцаров, отговарящ за експертна група „Здравеопазване“.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт, което означава, че  всеки един би могъл да подложи на съмнение честността и прозрачността на изборния процес“, каза Цветанов.

Републиканци за България предлагат законодателни промени, които  е наложително да бъдат проведени.

„Много са коментарите, които се правят за ЦИК в правомощията си да изгради и изработи процедурни правила. В практиката, която имаме през последните години най-удачно е да бъде направено с промени в изборния кодекс, защото в противен случай няма да има необходимото оповестяване и запознаване на обществеността, няма да могат да бъдат чути различните гледни точки и ще могат да се допуснати грешки, с които да се опорочи изборният процес.

В момента извънпарламентарните партии участват в консултациите в съответните СИК-ве, но те могат да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии.

Предлагаме да има възможност законодателят да предвиди двама члена от извънпарламентарно представените партии да бъдат членове на ЦИК и също така да има възможност за посочване на членове на СИК. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие затова, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, предложи Цветанов.

„Излиза и въпросът, че тези които се регистрират за изборите и регистрират съответните листи за предстоящите парламентарни избори от извънпарламентарните партии ще имат свои предложения, които смятам, че с един жребий проведен от ЦИК или други институции ще бъде дадена възможност да са избрани от извънпарламентарните партии.

Имаме притеснения от броенето на резултатите в изборната нощ. Не виждаме абсолютно никаква пречка в изборния процес да има онлайн предаване на начина на броенето и оформянето на протоколите“, добави председателят на Републиканци за България.

Цветанов изрази притеснение от страна на партията относно протоколите и тяхното придвижване от СИК, преди да стигнат до броене.

Искаме да предложим за българските граждани живеещи в чужбина, които са над 2 млн. да имат възможност да гласуват по пощата.

Безпокойството на съгражданите ни е, че няма да имат възможност да упражнят правото си на глас, защото много от държавите по света са в условие на локдаун, това е споделил с Цветанов зам.-председателят на партията Павел Вълнев, който в момента се намира в Чикаго.

По думите на Цветанов само преди месец в Румъния, по време на парламентарните избори, над 40% от гражданите живеещи извън пределите ѝ са гласували по пощата. Той даде за пример и държави като Холандия, САЩ и Канада, където това е утвърдена практика и по този начин ще може да бъде гарантирано правото на всички български граждани да гласуват.

Това, което отсъства в момента е, че все още нямаме единен здравен протокол за начина, по който да бъдат проведени изборите.

Цветан Цветанов определи за несериозно вчерашното изказване на един от представителите на Националния оперативен щаб, че карантината ще се прекъсва за часовете на гласуване. „Карантината е, за да можеш да изолираш болния от всички останали, които може да зарази“.

Цветанов поиска още ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, посочи председателят на ПП „Републиканци за България“.
„Изключително важно е особено в ромските махали, където са най-податливи на купуване на гласове, да бъдат сменени в рамките на един месец преди изборите. Трябва да има прозрачност и спокойствие на изборния процес“, категоричен е Цветан Цветанов.

Трябва да дадем право за добра конкурентна среда. Предлагаме времето в обществените медии – БНТ и БНР, за всички политически партии, участвайки в политическия процес да бъдат равнопоставени. Обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм.

Нямаме доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков, който не дава възможност като представител на една от обществените медии в България да се видят различните гледни точки за всички български граждани, които се представляват от различни политически партии. Към настоящия момент даваме доверието си към БНР, което дава възможност да се реализира основната функция на обществената медия – да се осигури плурализъм“.

Цветанов уточни, че удължаването на изборния процес също е един от основните варианти за гарантиране на честното провеждане на избори, но не е приемливо гласуване в два или три дни.

Готови сме да обезпечим със застъпници 12 070 секции в страната и  317 секции в чужбина. Трябва да има повече информираност, а изпълнителната власт не е готова да проведе честни избори. Ние всички станахме свидетели на готовноста на правителството в борбата с коронакризата няколко пъти. Трябва да се намери консенсус и по-разумна дата от 28 март за провеждане на честни и прозрачни избори. Както всички останали партии досега сме готови за предстоящата дата 28 март, но изпълнителната власт не е готова за провеждане на избори в условия на пандемия“, допълни Цветанов.

Пред журналисти председателят на партията заяви датата 18 април като разумна, ако дотогава бъдат извършени законови промени, но президентът е този, който ще я определи и ще издаде указ.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      6 thoughts on “Българите в чужбина да гласуват по пощата, а директорите на МВР да са на ротационен принцип

      1. Stan

        Браво на Републиканци! Ценни предложения. Г-н Цветанов разбира от избори. Важно ще е онлайн наблюдение на преброяването на бюлетините!

        Reply
      2. Kaiser Souze

        Много добра алтернатива! Вижте само какво се слуи с Доналд, не патока – бившия президент, направо отвяха самонадеяността му на бунището на политическата история. Разумно предложение…

        Reply
      3. Джули

        По всичко личи, че Цветанов и Републиканци за България са готови за тези избори. Освен това искат прозрачност и работят за нея.

        Reply
      4. Стома

        Браво за предложенията! Да се надяваме, че управляващите ще им обърнат внимание….

        Reply
      5. Chihi

        Дано президента се вслуша в Цветанов и Вълнев. Нека има честни избори и всеки да може отвсякъде, да даде своя глас!

        Reply
      6. BoLeto

        Изказаните, обосновани, искания и ясно конкретизираните предложения за прозрачност на изборите и действие с мисъл за хората, дават надежда!

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *